Zastava Bosne i Hercegovine

PRIMENA PRAVILNIKA O BEZBEDNOSTI DEČIJIH IGRALIŠTA: Igrališta će se graditi u skladu sa evropskim standardima 11076 i 11077, kako u pogledu definisanja opreme koja se ugrađuje, tako i podloge koje moraju biti bezbedne sa stanovišta visina, pokretnih delova, kao i odgovarajućeg kvaliteta


Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta ("Sl. glasnik RS", br. 63/2018) čija je puna primena počela 24. novembra, uvode se evropski standardi za opremu koja se postavlja na dečja igrališta koji podrazumevaju zahteve za bezbednost u pogledu materijala, projektovanja i izrade, čime se bezbednost dece podiže na viši nivo, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Na obuci o bitnim zahtevima novog Pravilnika rečeno da je suština da se bezbednost dece unapredi i smanji mogućnost povrede na minimum, a ako dođe do nje, da se zna ko je odgovoran za šta u tom postupku.

Pravilnik je definisao rok od tri godine da se sva igrališta dovedu u bezbedno stanje, što znači da će nova da se grade u skladu sa standardima i drugim zahtevima iz Pravilnika, a postojeća će za te tri godine morati da se prilagode.

Nakon stupanja na snagu 25. avgusta, Pravilnik je imao odloženu primenu od tri meseca, te je njegova primena obavezna od 24. novembra.

Period od tri meseca je bio period usaglašavanja, koji pre svega služi da bi se imenovala tela koja će vršiti kontrolu igrališta i da bi se upoznali svi ostali subjekti na koje se Pravilnik odnosi, rečeno je na skupu.

Sekretar Udruženja za stručne, naučne i tehničke delatnosti u Privrednoj komori Srbije Ljubiša Dimitrijević ukazao je na važnost donošenja ovog pravilnika kao i to što su u njegovoj izgradi i donošenju učestvovale sve interesne grupe.

On je rekao da su obuke učesnika u donošenju ovog propisa važne kako bi se otklonile sve nejasnoće.

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević rekao je da su Pravilnikom definisani svi učesnici u samom postupku, od projektovanje, do montaže, održavanja i odgovornosti u svim tim segmentima.

On je ukazao da će se igrališta graditi u skladu sa evropskim standardima 11076 i 11077, kako u pogledu definisanja opreme koja se ugrađuje, tako i podloge koje moraju biti bezbedne sa stanovišta visina, pokretnih delova, kao i odgovarajućeg kvaliteta.

"Suština je napokon da se unapredi bezbednost dece i smanji mogućnost povrede na minimum, i ako dođe do nje, da se zna ko je odgovoran za šta", rekao je Starčević.

Do sada je ova oblast bila regulisana samo Zakonom o opštoj bezbednosti proizvoda, i sprave su se posmatrale kao proizvod i kao takve su stavljane na igralište.

"Prepoznali smo dosta prostora da možemo da tu oblast uredimo na najbolji mogući način i ovim pravilnikom smo je uredili", rekao je Starčević.

Sva igrališta biće izrađena po evropskim standardima, a u prelaznom periodu radovi na postojećim igralištima će se obavljati u cilju usklađivanja sa zahtevima novog Pravilnika, rečeno je na skupu.

Prema novom propisu, podloga na igralištima će morati da bude takva da poseduje svojstvo ublažavanja (amortizacije) udara, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka, malča ili od gume, dok sprave mogu biti više "kreativne" kako bi razvijale motoriku dece.

Podloga mora da bude takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, odnosno da se zapravo mogućnost povrede svede na minimum.

Oprema koja nije ispravna moraće da se ukloni ili popravi, a kazne za kršenje zahteva Pravilnika su zakonom propisane.

Kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta, troškove popravke snosiće vlasnik, odnosno osiguravajuće kuće, ako vlasnici osiguraju igrališta..

Nakon isteka propisanog roka od tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 4.12.2018.
Naslov: Redakcija