Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Ukida se procentualno razrezivanje dažbine prema vrednosti investicije


Sve na jednom mestu. Pod ovim sloganom sastavljan je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, koji je upravo ušao u skupštinsku proceduru. Sve takse koje naplaćaju državne institucije i preduzeća od sada će biti na jednom mestu. Iako je tarifnih brojeva i dalje 228, propisanih naknada je mnogo više.

Novi zakon ukida i praksu procentualnog razrezivanja dažbine u odnosu na vrednost investicije. Ova izmena najviše će obradovati građevinske investitore. Upotrebna dozvola više se neće naplaćivati u iznosu od 0,2 odsto vrednosti objekta, već se predlažu fiksni iznosi. Paraf na dozvolu da se "kvadrati" usele koštaće od 1.800 do 18.000 dinara, u zavisnosti od veličine objekta.

- Povećan je broj taksa, ali zapravo nisu uvedene nove, već su na jednom mestu sabrane sve postojeće - objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj. - Te takse su i dosad postojale u raznim pravilnicima i podzakonskim aktima. Dobro je što su sada na jednom mestu, zbog transparentnosti i predvidivosti poslovanja. Za neke od postojećih taksa mnogi nisu ni znali. S druge strane, važno je što je napuštena praksa njihovog procentualnog utvrđivanja u odnosu na neku vrednost. To znači da je to bio klasičan parafiskalni namet, jer je određivan prema platežnoj moći obveznika, a ne prema stvarnim troškovima njenog izdavanja.

U procentima se više ne iskazuju ni telekomunikacione naknade. Tako se, trenutno, za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata plaća taksa od 0,3 odsto na predračunsku vrednost, što neće važiti po usvajanju novog zakona.

Predlog zakona određuje i visinu taksa za upis hipoteke kojom se obezbeđuju potraživanja. Visina ovih taksa zavisi upravo od vrednosti potraživanja. Tako je "najjeftiniji" trošak za upis hipoteke 20.980 dinara, i on se odnosi na obezbeđenje potraživanja do šest miliona dinara (što je trenutno oko 50.000 evra po srednjem kursu). Sledeći "stepenik" je 52.440 dinara, za potraživanja od šest do 30 miliona dinara. Sledi taksa od 104.880 dinara za potraživanja do 60 miliona dinara, dok je za upis hipoteke za sva potraživanja iznad toga - 157.310 dinara.

Najskuplja taksa navedena u ovom zakonu je 4.340.700 dinara. Naplaćuje se za tehnički nadzor nad gradnjom broda - motornog tankera kubnog modula LBD preko 3.000 kubika. Najniža taksa, pak, od 40 dinara, naplaćuje se za izdavanje fizičko-geografske karte Srbije, u listu, na formatu B2.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B. - D. I. K., 04.12.2017.
Naslov: Redakcija