Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: U Nišu popisano 70.000 nelegalnih objekata, a na legalizaciju čeka oko 50.000 predmeta. Mnogi su i ranije podnosili zahteve, pa otud preklapanje koje stvara zabunu


Niški Sekretarijat za ozakonjenje je postao pretesan za službenike i stranke jer više nemaju gde da smeste više od 50.000 predmeta, a iz građevinske inspekcije bi tek trebalo da im stigne još 20.000 onih koji su u fazi obrade. Ormani i kancelarije su odavno prepuni, pa su zaposleni aktivirali i podrum koji je služio kao arhiva...

- Uprkos gužvi, u svakom trenutku znam gde se nalazi koji predmet - kaže Dragan Bogojević, jedan od 12 službenika Sekretarijata koji rade na popisu i ekspediciji predmeta.

U ovim spisima je, inače, čak trećina nepokretnosti Nišlija i po okončanju postupka će se znati njihova definitivna sudbina - hoće li biti ozakonjeni, ili porušeni!

- Očekujemo da sugrađani budu strpljivi, s obzirom na to da ovoliki posao nije moguće brzo okončati, ali je najvažnije da se do okončanja postupka nijedan objekat neće rušiti - kaže sekretar Aleksandar Petrović, koji je nedavno imenovan na ovu funkciju. - Građevinska inspekcija je popisala 70.000 objekata, ali očekujemo da će biti preklapanja, jer su mnogi ranije već podnosili zahteve za legalizaciju. Dosad smo, inače, rešili 2.000 predmeta, mahom onih u kojima je dokumentacija bila kompletna i nisu postojale bilo kakve smetnje. Radimo i sporne slučajeve, pa je trenutno u fazi obrade oko 5.000 predmeta koje bi zainteresovani trebalo da dopune.

Petrović navodi i situacije u kojima se procedura zakomplikovala, poput primera da je investitor stambene zgrade prekoračio ono što je pisalo u građevinskoj dozvoli, te je u međuvremenu preminuo, pa sada svaki stanar mora da utvrđuje poseban deo ne samo na objektu, nego i na zemljištu. Ovo je samo neka od situacija koja iziskuje veće troškove, a dosadašnje iskustvo pokazuje da će većinu taksa za ozakonjenje koštati oko 5.000 dinara.

Pritom, iako su takse znatno povoljnije u odnosu na sve dosadašnje "akcije", ipak je nemoguće čitav posao okončati bez 500 evra. I, ponovo su najpovlašćeniji preduzimači koji su zidali stambene zgrade bez dozvole, jer će u proseku platiti 10.000 evra za legalizaciju - što je tri puta jeftinije nego da su išli redovnom procedurom, odnosno da su plaćali sve namete za uređenje građevinskog zemljišta.

Po osnovu taksa za ozakonjenje 2.000 objekata, u gradsku kasu se "slilo" 30 miliona dinara, pa nije teško izračunati da ovaj posao državi i lokalnim samoupravama donosi ozbiljan prihod.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. Alihodžić, 02.12.2017.
Naslov: Redakcija