Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POSLODAVCI SE ZALAŽU DA BOLOVANJA NA NJIHOV TERET BUDU DO 15 DANA, A SVE OSTALO NA TERET ZDRAVSTVENOG FONDA


U Srbiji bi, kao u mnogim zemljama, bolovanja trebalo da budu 10 do 15 dana na teret poslodavaca, a sve ostalo na teret zdravstvenog fonda, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

"Imamo situaciju da se predviđa proširenje prava na bolovanje na teret poslodavca, sa mesec dana na dva meseca, a niko ne razmišlja o tome da se poslodavci već žale da imaju veliki broj radnika koji su na bolovanju", rekao je Atanacković u Vladi Republike Srbije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

On je zapitao - zašto kao u nekim drugim zemljama obaveza poslodavca ne bude na 10 ili 15 dana, a sve ostalo da ide na teret zdravstvenog fonda. "Onda bi bio drugačiji odnos države i zdravstvenih institucija u odnosu na davanje bolovanja."

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da je status mnogih radnika u Srbiji nepovoljan i da više nema klasičnog stalnog radnog odnosa.

Kako kaže, mnogi imaju fleksibilno radno vreme, rade preko omladinskih zadruga ili neprijavljeni, dodajući da tako radi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Orbović ističe da oni nemaju pravo na godišnje odmore i druga prava, zbog čega ne mogu ništa da planiraju, kao i da su im prava na niskom nivou.

Izvor: Vebsajt B92, 02.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija