Zastava Bosne i Hercegovine

TRANSPARENTNOST SRBIJA: MANJKAV PRAVNI OKVIR ZA RAZMATRANJE IZVEŠTAJA O VLADI: IZ IZVEšTAJA SE NE VIDI U KOJOJ MERI SU ZACRTANI PLANOVI ISPUNJENI, NITI POSTOJI ODGOVORNOST ZA NEISPUNJAVANJE, PA čAK NI ZA NEIZVRšAVANJE PREDVIđENIH MERA


Iako vlada redovno izrađuje programe rada i izveštaj o radu, ne postoji obaveza ni ustaljena praksa da se oni objavljuju, a pravni okvir za razmatranje izvestaja je manjkav, poručeno je na konferenciji Transparentnosti Srbija "Izveštavanje i odgovornost kao mehanizam za suzbijanje korupcije".

On je istakao da bi izveštaji o radu trebalo da pruže uvid u ostvarivanje planova rada i da na taj način daju sliku o vladi narodnim poslanicima i javnosti o stepenu ispunjenosti programa, ali i da omoguće pokretanje postupaka za utvrđivanje odgovornosti za neispunjeno, ukoliko tome ima mesta.

Govoreći o tome da je pravni okvir za razmatranje izveštaja manjkav, Nenadić je naglasio da čak ne postoji ni obaveza da se izveštaj o radu vlade razmatra na sednici skupštine ili njenog odbora, već da je samo propisana dužnost dostavljanja takvog izveštaja i upoznavanja poslanika sa njegovim sadržajem.

Kako kaže, vlada nema drugi program osim premijerovog ekspozea.

"Ni plan rada, ni godišnji izveštaj, nisu strukturirani na način koji bi predstavio u kojoj meri su ministarstva ispunila svoju "misiju" tokom jedne godine", ukazao je Nenadić u dodao da podaci u izveštajima ministarstava često nisu uporedivi.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da to ministarstvo radi na tome da se od ekspozea premijera pravi objedinjeni akcioni plan za naredne tri godine.

Bošnjak kaže i da Srbija ima više od 120 strategija koje ni u jednom trenuku nisu međusobno poređane, te da neke jedna drugu isključuju, a da je to ministarstvo zaduženo da donese jednu strategiju na nacionalnom nivou.

Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Marijana Obradović govoreći o Strategiji za borbu protiv korupcije i Akcionom planu za njeno sprovođenje kazala je da je princip polaganja računa bolje unapređen u odnosu na prethodnu strategiju.

"Ne postoje mehanizmi koji bi povlačili odgovornost za neispunjenje planiranih mera i efektivnosti pa čak u određenom smislu i za neizvršavanje", poručila je Obradović.

Izvor: Tanjug, 4.12.2014.