Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Obveznici u sanduče dobijaju poruku za efiskalizaciji


Podsećajući da je počeo prelazni period na novi model fiskalizacije, Poreska uprava u navodi da će poreski obveznici, koji su podneli prijavu sa podacima za generisanje jedinstvene oznake poslovnog prostora i poslovne prostorije (PGJO) i dobili te oznake, u poresko sanduče dobiti pozivnu poruku za uvođenje u proces eFiskalizacije.

Iz Poreske uprave navode da je počev od 1. novembra ove godine, autorizovanim osobama obveznika fiskalizacije omogućeno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju na portalu Poreske uprave ePorezi, podnesu prijavu za izradu bezbednosnog elementa, navodi se u saopštenju.

Ističu da je važno da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za eFiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti.

Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja može se naći na portalu Poreske uprave klikom na link.

Navodi se takođe da prilikom podnošenja prijave za izradu bezbednosnog elementa, autorizovana osoba može da naznači ime, prezime i broj lične karte ili pasoša osobe koju ovlašćuje za preuzimanje tog elementa.

Nakon izrade bezbednosnog elementa, autorizovana osoba u poresko sanduče dobija obaveštenje da element može preuzeti nakon dva radna dana.

Bezbednosni element se preuzima na šalteru Vaš poreznik u nadležnoj filijali Poreske uprave.

Izuzetak su veliki poreski obveznici koji bezbednosni element preuzimaju u Centru za velike poreske obveznike.

Izvor: Vebsajt RTV, 2.11.2021.
Naslov: Redakcija