Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Netflix i Booking imenovali predstavnike za Republiku Srbiju


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je 30.10.2020. godine pismene odluke kompanija Netflix International B.V. i Booking.com B.V., sa sedištem u Amsterdamu, Holandija, kojom ove kompanije imenuju svoje predstavnike za Republiku Srbiju, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon).

Predstavnik ovih kompanija za Republiku Srbiju je Advokatska kancelarija Mikijelj Janković i Bogdanović, sa adresom Vlajkovićeva 28, Beograd.

U skladu sa Zakonom, ovom predstavniku se, uz kompaniju Netflix International B.V. i Booking.com B.V., odnosno umesto njih, Poverenik ili drugo lice može obratiti u pogledu svih pitanja u vezi sa obradom podataka o ličnosti, a u cilju obezbeđivanja poštovanja odredbi ovog Zakona.

Imenovanju predstavnika ovih kompanija prethodilo je inicijalno obraćanje SHARE fondacije, koja je ukazala na istu obavezu.

Poverenik ponovo apeluje na druge strane kompanije koje imaju obavezu imenovanja svog predstavnika u Republici Srbiji, u skladu sa Zakonom, da istu obavezu izvrše i time pokažu svest o obavezi poštovanja vladavine prava i privatnosti svojih korisnika.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 02.11.2020.
Naslov: Redakcija