Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U EU NA SNAZI NOVA PRAVILA O ENERGETSKOM OZNAČAVANJU TEHNIČKIH UREĐAJA: Ukidaju se A plus oznake (A+, A++, A+++), koje su zbunjivale potrošače i uvodi sistem označavanja od A do G


Nova pravila o energetskom označavanju tehničkih uređaja u EU zvanično su počela da se primenjuju od 1. novembra, što će kupcima znatno olakšati izbor ekonomičnijih aparata, objavilo je najuticajnije Evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC).

Ovo udruženje ipak napominje da će u početku verovatno biti i zabune, jer se veliki broj tehničkih proizvoda i dalje prodaje sa starim oznakama o energetskoj efikasnosti.

Potrošači koji kupe novi frižider, veš-mašinu ili televizor mogli bi da budu iznenađeni kad raspakuju uređaj. Moguće je da će se energetska nalepnica koju pronađu u kutiji razlikovati od one na pakovanju – kažu iz BEUC-a i dodaju da je razlog za to što je upravo počeo četvoromesečni prelazni period ostavljen proizvođačima i distributerima da potroše zalihe robe.

Šta zapravo donose ove promene koje je EU, uz podršku potrošačkih organizacija, usvojila prošle godine, a koje će punu primenu dobiti za četiri meseca. Prema tim pravilima, ukidaju se A plus oznake (A+, A++, A+++) i praktično uvodi već poznati sistem označavanja od A do G, pri čemu uređaji s oznakom A imaju najveću ekonomičnost. Na ovaj potez Evropa se odlučila zbog toga što je stari način označavanja zbunjivao potrošače, ali svakako je uvođenje nove klasifikacije dobra prilika da se kupci iznova podsete kakve koristi mogu da imaju od kupovine uređaja veće energetske efikasnosti. Konačni cilj je smanjenje količine utrošene energije, ali i da se izvrši pritisak na proizvođače da više ulažu u inovacije i poboljšaju efikasnost proizvoda. Brisel ima plan da do 2030. godine poveća energetsku efikasnost za 27 odsto.

Samo jedan od četiri ispitanika razumeo je šta podrazumevaju A+ oznake. Mnogo je bolje vratiti se staroj A–G skali, gde bi klasa A uvek bila sinonim za najefikasnije tehničke proizvode – rekli su iz BEUC-a. Ankete takođe pokazuju da 86 odsto kupaca bele tehnike i malih kućnih aparata uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja, ali im često nije najjasnije koliku uštedu tačno ostvaruju kupujući "bolje" proizvode. Poznavaoci ističu da oznaka za veću uštedu sugeriše i bolji kvalitet samog uređaja, jer to znači da su korišćene novije tehnologije.

Uz promene označavanja pominju se i stroži standardi za klasifikaciju tehničkih proizvoda. Ažurirane energetske nalepnice zvanično će se pojaviti u prodavnicama u martu 2021. godine i u početku će se primenjivati na televizore i ekrane, komercijalne i kućne frižidere i zamrzivače, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova i sijalice. Prema najavama, ovaj spisak mogao bi kasnije da bude i proširen kako bi pokrio još više potrošačkih proizvoda, uključujući i grejna tela, koja će i dalje imati oznaku A+, sve do 2030.

Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Od tada se nijedan uređaj ne može naći na tržištu bez te nalepnice, a sadašnji plan je da se 30 odsto proizvoda koji se prodaju u radnjama može uvrstiti u najvišu klasu energetske efikasnosti. Prema računici EK, razumljivijim načinom označavanja potrošači bi mogli da budu podstaknuti da kupuju ekonomičnije uređaje iako su oni najčešće u startu skuplji, a da bi ušteda na računima za struju (po domaćinstvu) mogla da bude oko 480 evra godišnje. Planirano je i uvođenje registra proizvoda po energetskoj efikasnosti, kako bi se ostvarila bolja kontrola takvih proizvoda. Procenjuje se da je do sada oko 15 procenata tehničke robe bilo netačno obeleženo kad je reč o skali energetske efikasnosti.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 02.11.2020.
Naslov: Redakcija