Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI: Pooštreni uslovi za identifikaciju online trgovaca. Ako lice koje nije registrovano za privredne delatnosti obavlja elektronsku trgovinu, kazna može iznositi od 50 hiljada do 150 hiljada dinara


Fejsbuk i Instagram, osim svojih društvenih karakteristika, postali su i novo okruženje za zaradu i trgovinu. Porez se ne plaća, ne postoji prijavljeno preduzeće, ni fiskalni račun, a sav novac ide direktno trgovcu. Odgovor države je pooštravanje zakona.

Novi Zakon o elektronskoj trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 95/2013 i 52/2019) propisuje znatno drugačije uslove za identifikaciju online trgovaca u odnosu na prethodni.

Te promene su donete s ciljem da se pojača nadzor nad elektronskom trgovinom, koja je do sada uglavnom bila u sivoj zoni.

Svako ko se bavi elektronskom trgovinom moraće na svojoj prezentaciji da ostavi sve podatke, od imena preduzeća, matičnog broja i drugih ličnih podataka, kako bi se moglo utvrditi čija je odgovornost, ukoliko dođe do nekog propusta.

Ilegalna prodaja preko interneta je krivično delo i kažnjiva je zakonom. Ako lice koje nije registrovano za privredne delatnosti obavlja tu delatnost, kazna može iznositi od 50 hiljada do 150 hiljada dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, Jovana Lazić, 01.11.2019.
Naslov: Redakcija