Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA I O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE: Predloženo produženje važenja postojećih olakšica za zapošljavanje novih lica


Na sednici održanoj dana 31. oktobra 2019. godine (četvrtak), Vlada Republike Srbije je, između ostalog, utvrdila tekst Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana kao i Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Predlozi ovih zakona dostavljeni su 1. novembra 2019. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije radi razmatranja pa se u narednom periodu očekuje i njihovo usvajanje.

Napominjemo da je predlozima ova dva zakona, predloženo, između ostalog, uvođenje testa samostalnosti za preduzetnike i preduzetnike paušalce kao i uvođenje novih olakšica za poslodavce ali i produženje važenja postojećih olakšica za zapošljavanje novih lica (koje se ostvaruju u vidu prava na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65% do 75%).

Kako olakšice ističu zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, predloženo je njihovo produženje na 31. decembar 2020. godine. Produženje važenja postojećih olakšica za zapošljavanje novih lica predstavlja novinu, s obzirom da su u prethodnom periodu na internet stranici Ministarstva finansija bili objavljeni nacrti ova dva zakona, kojima je bilo previđeno uvođenje novih olakšica za poslodavce, ali ne i produženje važenja postojećih olakšica za zapošljavanje novih lica. 

O novinama koje donose ovi zakoni, pisaćemo detaljnije u našim izdanjima, a o istima će svakako biti reči i na besplatnim seminarima.

Izvor: Redakcija, 04.11.2019.