Zastava Bosne i Hercegovine

OBUKE U NACIONALNOJ AKADEMIJI ZA JAVNU UPRAVU: Očekuje se da Vlada na narednoj sednici usvoji uredbu na osnovu koje će započeti proces akreditacije realizatora programa stručnog usavršavanja


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Branko Ružić, saopštio je da je obuku u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu od početka njenog rada u martu do sada prošao 3.281 polaznik, a plan je da u narednoj godini to učini približno 6.000 službenika.

Ružić je prilikom posete ovom telu rekao da više od 400 učesnika svakog meseca završi neki od programa usavršavanja - upravni postupak, inspekcijski nadzor, digitalna pismenost, komunikacije, zaštita ljudskih prava, e-Uprava.

On je poručio da je cilj reforme usmeren na to da javna uprava bude moderna, efikasna i profesionalna, ocenivši da se osnivanjem Akademije uvodi red u oblast stručnog usavršavanja zaposlenih u javnoj upravi.

To je posebno značajno sa aspekta evropskih integracija u kojima se više od 90 odsto politika sprovodi na lokalnom nivou, objasnio je ministar i dodao da stručno usavršavanje predstavlja i evropski model i odgovor na sve što nas tišti u reformi javne uprave.

Akademija, kako je ukazao, treba da obezbedi jednak pristup pravu na stručno usavršavanje za više od 40.000 zaposlenih u organima državne uprave, službama Vlade Srbije i organima jedinica lokalne samouprave.

Ružić je izrazio očekivanje da će Vlada na narednoj sednici usvojiti uredbu na osnovu koje će započeti proces akreditacije realizatora programa stručnog usavršavanja, prvi put zasnovan na jasnim i jedinstvenim kriterijumima i principu kontrole kvaliteta.

Takođe, kako je dodao, očekuje se da će uskoro Vladi biti predat i Sektorski kontinuirani program stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, koji do sada nisu imali priliku da pristupe stručnom usavršavanju, a koji je deo opšteg programa obuke za 2019. godinu.

Prema njegovim rečima, samo ovaj program obuhvatiće 16 oblasti stručnog usavršavanja.

Ministar je precizirao da je Akademija samo za nekoliko meseci od osnivanja zaključila sporazume o saradnji sa najreprezentativnijim školama u Evropi, kao što je Nacionalna škola za administraciju Francuske (ENA) i Savezna škola za javnu upravu Austrije.

Povodom godinu dana od usvajanja Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, Ružić se sastao sa rukovodstvom ovog tela i obišao polaznike obuke koja je u toku.

Taj zakon, koji je usvojen u oktobru prošle godine, omogućio je uspostavljanje državne institucije za obrazovanje i obuku službenika na svim nivoima uprave, u cilju unapređenja njihovih kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.11.2018.
Naslov:Redakcija