Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA KONFERENCIJA O MEDIJACIJI U OBLASTI FINANSIJSKIH USLUGA: Najveći broj sprovedenih medijacija u 2017. godini odnosi se na polje bankarskih usluga, lizinga i osiguranja


Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije, Jelena Deretić, saopštila je da se najveći broj sprovedenih medijacija u prošloj godini odnosi na polje bankarskih usluga, lizinga i osiguranja, i to u ukupno 103 predmeta.

Deretić je, otvarajući Konferenciju o medijaciji u oblasti finansijskih usluga, navela da se ukupno 14 posrednika, odnosno medijatora, izjasnilo da je postupalo u tim predmetima, kao i da ne iznenađuje činjenica da je jedna šestina svih sprovedenih medijacija u 2017. godini iz tih oblasti.

Ona je ukazala na to da treba imati u vidu činjenicu da su ovi predmeti izuzetno pogodni za postupak medijacije i da su uporedno-pravno izuzetno rasprostranjeni.

Prema njenim rečima, to je ipak zanemarljiv broj medijabilnih predmeta naspram broja parničnih predmeta u kojima se kao stranke nalaze banke i osiguravajuća društva.

Na osnovu godišnjih izveštaja o radu medijatora za 2017. godinu, kako je objasnila, Ministarstvo je evidentiralo 619 zaključenih sporazuma o pristupanju posredovanju u rešavanju sporova - medijaciji, što je tri puta više nego u prethodnoj godini.

Deretić je napomenula da je i dalje reč o izuzetno malom broju medijacija nasuprot broju sudskih postupaka, i istakla da je jedan od glavnih strateških ciljeva rasterećenje sudova, ubrzanje postupaka i informisanje građana o različitim mogućnostima rešavanja sporova i njihovim prednostima i nedostacima.

Prema njenim rečima, jedan od načina na koji se to može postići jeste upravo unapređenje primene alternativnih načina rešavanja sporova.

Ona je navela podatak da se samo 131 posrednik, odnosno 22 odsto od ukupnog broja registrovanih, izjasnio da je u toku 2017. godine posredovao u rešavanju sporova, što ukazuje na još nedovoljan broj sporova koji se rešavaju putem posredovanja, ali i na nedovoljno angažovanje posrednika.

Viceguverner Narodne banke Srbije, Željko Jović, rekao je da je prošle godine najveći broj medijacija, odnosno 92 odsto, sproveden upravo u postupku posredovanja pred NBS, kako zbog značajnih nadležnosti ove banke, tako i zbog autoriteta te institucije.

Prepoznali smo važnost ovog postupka i različite koristi koje svako od nas može imati ukoliko se sporni odnos sa drugom stranom reši u postupku medijacije, izbegavajući na taj način nepotrebne sudske sporove, naglasio je Jović.

Na konferenciji, koju su organizovali Ministarstvo pravde i Narodna banka Srbije, u okviru zajedničke inicijative za unapređenje primene medijacije u Srbiji, govorili su i eminentni medijatori iz SAD Danijel Vajnstajn i Brus Edvards, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.11.2018.
Naslov:Redakcija