Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA PALA NA DUING BIZNIS LISTI SVETSKE BANKE ZBOG NEBLAGOVREMENE PRIMENE PROPISA


Nismo gori, ali nismo dovoljno uradili da budemo bolji i efikasniji od drugih ekonomija. To je najkraći odgovor zašto je Srbija po ovogodišnjoj listi Svetske banke o uslovima poslovanja skliznula pet pozicija, na 48. mesto. Upućeni objašnjavaju da je rezultat posledica metodologije Svetske banke i činjenice da oni efekte propisa ocenjuju do juna. Nekoliko ključnih reformi, za koje je Vlada Srbije bila sigurna da će nas pogurati ka vrhu, počelo je da se primenjuje - kasnije.

 “Svetska banka ocenjuje primenu zakona”, objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj. “Zakon o Katastru, koji je trablo da ima značajne efekte, primenjuje se od jula. On nije ušao u ovaj izveštaj. Izbacivanje pečata iz poslovanja važi od oktobra. Zakon o privrednim društvima, koji bi trebalo da napravi pomak po pitanju prava manjinskih akcionara, takođe se nije dotad primenjivao. Kod nas unazad dve nedelje važi elektronska registracija privrednih društava, i to samo jednočlanih”.

Ubedljivo najgori rejting Srbija je "zaradila" po brzini kojom se dolazi do priključka za električnu energiju. Ove godine držimo neslavno 104. mesto. Investitora od struje deli čak 125 dana.

“Ukinuta je jedna procedura. Investitori od nedavno prilikom prijave radova dobija i nacrt ugovora u kome stoje troškovi priključka”, objašnjavju u NALED-u. “Oni ga popune i elektronski dostave. Tokom tri meseca, jula, avgusta i septembra, čak 85 odsto investitora je taj ugovor slalo elektronski. Ali ni to nije ušlo u ovogodišnju ocenu”.

Svetsku banku novi zakon o stečaju nije uverio da će se ubrzati razrešavanje bankrota. Nismo još regulisali ni parafiskalne namete, tako da nismo napredovali po pitanju poreza. Ovaj segment bi mogao bolje da prođe sledeće godine, jer će se od 1. januara 2019. elektronski prijavljivati porez na imovinu i prenos apsolutnih prava.

Izdavanje dozvola je i dalje jedan od naših glavnih aduta, tu smo 11. u konkurenciji 190 zemlja. Skliznuli smo za jednu poziciju, i to zato što ovu proceduru Svetska banka ocenjuje u Beogradu, a prestonica po ovom pitanju nije najefiksanija samouprava u zemlji. Naprotiv, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove lokacijske uslove izdaje u proseku za 33 dana, što je preko zakonskog roka.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Novosti, 4.11.2018.
Naslov: Redakcija