Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAĐEVINSKE INSPEKCIJE SA OPŠTINSKOG NIVOA PRELAZE NA NIVO GRADA BEOGRADA: Zakonom o ozakonjenju objekata zabranjena kupovina i prodaja nelegalnih kvadrata, a u njima više neće smeti da rade kafići, restorani, saloni, ni druge registrovane delatnosti


Nova verzija Zakona o ozakonjenju ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 i 83/2018) zacrtala je još jedan rok u kom bi trebalo da se razreši sudbina svakog ilegalnog kvadrata u Srbiji. Do 6. novembra 2023. ozakonjenje će biti završeno. Za kvadrate koji dotad ne budu prevedeni u legalne vode, biće odbijeni zahtevi za ozakonjenje. Zakon, međutim, ne precizira da li rešenje o rušenju čeka i vlasnika čiji zahtev službenici nisu stigli da obrade.

Tokom tri godine, koliko je na snazi prva verzija Zakona o ozakonjenju, potvrdno rešenje dobilo je 183.000 objekata, a srušeno oko 500. Ukoliko službenici ne uđu u “desetu” brzinu, velika je šansa da će većina nelegalnih takva i - ostati. U bazi je trenutno više od dva miliona nelegalnih objekata, polovina su stambeni, a ovim tempom tokom pet godina rešilo bi se nešto više od 300.000 slučajeva. Novo zakonsko rešenje gradskim opštinama vraća brigu o objektima do 300 kvadrata. Njihovi službenici biće zatrpani novim predmetima.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ideja je da se organizuju isturena odeljenja za legalizaciju i u mesnim zajednicama. Opštinski službenici bi povremeno odlazili na teren, što će pomoći da ozakonjenje ide brže, a to će, kako je naveo, i za građane biti jednostavnije.

Zakon je zabranio i kupovinu i prodaju nelegalnih kvadrata. Ali u njima više neće smeti ni da rade kafići, restorani, saloni, ni druge registrovane delatnosti. Ovo bi moglo da isprazni brojne lokale po Srbiji, ali i značajno smanji posao agencija za promet nekretnina.

"Nelegalizovani stanovi i lokali se i te kako prodaju”, kažu u jednoj prestoničkoj agenciji. "Nemamo precizne podatke, ali oni čine skoro trećinu prometa. Znamo za izmene. Posledice će osetiti i prodavci i kupci, a i mi kao posrednici".

Zanimljivo je da su sada plaćanja takse za ozakonjenje oslobođene državne, pokrajinske, gradske i opštinske institucije. Taksu za ozakonjenje, ako legalizuju kvadrate, ne moraju da plaćaju ni verske zajednice, baš kao ni Crveni krst i diplomatsko-konzularna predstavništva. U njihovom slučaju, po principu reciprociteta.

Nadležni su rešili da više ne čekaju rasplet višegodišnjih upravnih sporova, već da nelegalne objekte ruše čim se odbije žalba. Ukoliko sud na kraju presudi u korist nelegalnog graditelja, odnosno vlasnika sporne nekretnine, država će plaćati naknadu štete. Ministarstvo građevinarstva, međutim, u petak nije moglo da dostavi podatak koliko je trenutno objekata koji ispunjavju uslove da odmah budu srušeni.

Građevinski inspektor je dužan da u roku od tri dana, od odbijanja ozakonjenja nekog objekta, obavesti komunalno preduzeće da taj objekat isključi sa mreže. Komunalna preduzeća su dužna da ga isključe za najviše 30 dana.

Dosad su nekretnine u procesu ozakonjenja imale pravo na privremeni priključak. Novi zakon to pravo ukida, pa oni koji se još nisu prikačili na struju, gas, vodu, grejanje, to više neće moći ni da učine. Javnim preduzećima, koja to učine, prete milionske kazne. Oni koji imaju privremeni priključak, u snadbevanju mogu da uživaju sve dok im ne ukinu pravo na ozakonjenje.

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju najviše turbulencija napraviće u prestonici. Novine će omogućiti da sve građevinske inspekcije sa opštinskog nivoa pređu na Grad Beograd. Grad sada ponovo vraća opštinama mogućnost da legalizuju objekte do 200 kvadrata. Prigradske opštine pravo na legalizaciju imaće za građevine do 800 kvadrata, što im je i dosad bilo omogućeno na osnovu ovlašćenja Sekretarijata za legalizaciju.

Primopredaja predmeta počeće već ovog meseca. Prigradske opštine vide benefite u ovoj odluci.

“Objedinjenje inspekcijskih službi na nivou Grada doprineće boljoj i efikasnijoj kontroli gradilišta i objekata koji na njima niču”, kažu u opštini Lazarevac. “Imamo dva građevinska inspektora, koji su bili prezauzeti, pa verujemo da će ovo rešenje popraviti situaciju”.

Navode i da ne znaju tačno koliko bi objekata moglo da bude porušeno sada kada je Zakon izmenjen, kao i da ih očekuje da donesu rešenja za ozakonjenje još 6.000 predmeta, a možda i više.

Službe koje se bave legalizacijom u gradskim opštinama sada će biti zatrpane novim predmetima. Neke od njih moraće da odlučuju o čak 30.000 zahteva za ozakonjenje.

Koliko će objekata biti porušeno u prestonici na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja, još se ne zna. Objekti građeni na javnim površinama, u dvorištima škola i vrtića, kao i na budućoj trasi metroa, prvi će biti na udaru. Grad Beograd je na javnom konkursu odabrao firmu koja će rušiti divlje objekte, a budžet za tu namenu biće znatno veći, tvrde u upravi grada.

Izvor: Vebsajt Novosti, 4.11.2018.
Naslov: Redakcija