Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PRIVREDE POKREĆE PROGRAM NAMENJEN MALIM PREDUZEĆIMA: PROGRAM JE NAMENJEN MIKROPREDUZEćIMA I PREDUZETNICIMA KOJI VODE DVOJNO KNJIGOVODSTVO, KAO I ZADRUGAMA KOJE SU PO POSLEDNJEM FINANSIJSKOM IZVEšTAJU ZA PRETHODNU GODINU KATEGORISANI KAO MIKRO ILI MALA PREDUZEćA


Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća, Katarina Obradović Jovanović, izjavila je da će sledeće nedelje početi konkurs za program koji je namenjen malim preduzećima.

Program je namenjen mikropreduzećima i preduzetnicima koji vode dvojno knjigovodstvo, kao i zadrugama koje su po poslednjem finansijskom izveštaju za prethodnu godinu kategorisani kao mikro ili mala preduzeća, rekla je Obradović Jovanović.

Ona je dodala da je u toku izbor banaka, jer ovaj program predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava, i izrazila nadu da će pet banaka ponuditi dobre uslove kreditiranja.

Govoreći o uslovima koje bi firme trebalo da ispune da bi učestvovale na konkursu, Obradović Jovanović je rekla da bi preduzeća trebalo da budu osnovana najkasnije 2012. godine, jer je neophodan finansijski izveštaj za 2013. i 2014. godinu.

- Mogu da budu u bilo kojoj delatnosti osim maloprodaje, s obzirom na to da se radi o proizvodnoj opremi, i osim primarne poljoprivredne proizvodnje - objasnila je Obradović Jovanović i dodala da je neophodno da prethodno imaju uslovno odobren kredit kod banke.

Ona je najavila da će svi uslovi biti javno dostupni i da će preduzeća moći da odaberu ono što je njima najpovoljnije. Koncept je takav da se za nabavku opreme određene vrednosti 70% troškova finansira iz kredita, a 25% iz bespovratnih sredstava, dok je 5% učešće samog preduzetnika.

Ukoliko se kupuje oprema vredna više od 10 miliona dinara, tako da premašuje iznos od 2,5 miliona dinara, kolika maksimalno može da bude bespovratna podrška, preduzetnik može sam ili kroz kredit da finansira ostatak, objasnila je Obradović Jovanović. Preduzeća koja na ovaj način nabave opremu imaju obavezu da ne otuđe ta sredstva u naredne dve godine.

Obradović Jovanović najavila je i da će se sprovoditi adekvatna kontrola u šta su uložena sredstva, i to na dva načina - papirološki, odnosno kroz računovodstvenu dokumentaciju, i na terenu.

Izvor: Vebsajt eKapija, 04.11.2015.
Naslov: Redakcija