Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA TREĆA SEDNICA ODBORA ZA KOORDINACIJU INSPEKCIJSKOG NADZORA: RAZMOTRENI IZVEšTAJI INSPEKCIJA O REZULTATIMA KONTROLE NEREGISTROVANIH SUBJEKATA I O RADU RADNIH GRUPA I STRUčNIH TIMOVA


3. novembra 2015. godine u Palati Srbija je održana treća sednica Odbora za koordinaciju inspekcijskog nadzora kojoj je predsedavao Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

U radu sednice su učestvovali članovi Odbora, koje čine predstavnici inspekcijskih službi pri resornim ministarstvima, predstavnik USAID Programa za bolje uslove poslovanja, predstavnici Sekretarijata za inspekcijski nadzor grada Beograda i Stalne konferencija gradova i opština, kao i organizacije Partneri za demokratske promene Srbija.

Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prethodne sednice Odbora, prešlo se na razmatranje izveštaja inspekcija o rezultatima kontrole neregistrovanih subjekata s obzirom na to da su odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon) koji regulišu nadzor nad neregistrovanim subjektima počele da se primenjuju 30. jula 2015. godine.

Prema objedinjenim podacima iz izveštaja republičkih inspekcija za septembar mesec 2015. godine, od ukupno izvršena 4303 inspekcijska nadzora utvrđeno je 326 neregistrovanih subjekata, sa naredbom suda uviđaj u stambenom prostoru je izvršen u 24, dok je uz zahtev ili pristanak držaoca izvršen u 67 slučajeva, a podnete su i 142 prijave za kažnjiva dela i 205 prekršajnih naloga, što pokazuje prve rezultate funkcionisanja ovog mehanizma u praksi.

Usledilo je razmatranje izveštaja o radu radnih grupa i stručnih timova, potvrđen je spisak prijavljenih učesnika u Programu obuke za inspektore za postupanje po Zakonu, članovi Odbora su upoznati sa dosadašnjim tokom analize poslovnih procesa, razmatrana su pitanja u vezi sa analizom nacrta obrazaca kontrolnih lista, koordinacije republičkih i lokalnih inspekcija u vršenju izvornih i poverenih poslova inspekcijskog nadzora i na kraju je usvojen Izveštaj o radu Koordinacione komisije za period avgust-oktobar 2015. godine.

Sledeća sednica je najavljena za 27. novembar 2015. godine, na kojoj će prezentaciju održati Donald Mekre, međunarodni stručnjak u oblasti inspekcijskog nadzora i procene rizika.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 03.11.2015.
Naslov: Redakcija