Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O NUTRITIVNIM I ZDRAVSTVENIM IZJAVAMA: USVAJANJEM OVOG PROPISA BIćE ZABRANJENA PRAKSA ISTICANJA PORUKA NA AMBALAżI PROIZVODA KOJIM SE POTROšAčI DOVODE U ZABLUDU


Pravilnikom o nutritivnim i zdravstvenim izjavama neće biti dozvoljeno isticanje lekovitih svojstava hrane, pa će izjave poput "zdravo", "zdravlje", "lekovito", "snižava holesterol", "za zdravo srce", "podstiče rast dece" i slično biti zabranjene.

Usvajanjem Pravilnika o nutritivnim i zdravstvenim izjavama uz Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 85/2013 i 101/2013) koji se već primenjuje, naše zakonodavstvo će se potpuno uskladiti sa evropskim, zaključeno je sednici Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu Privrede komore Srbije.

Pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama će osigurati istinitost, jasnost i pouzdanost nutritivnih i zdravstvenih izjava, koje će objašnjavati specifičnu ishranu i zdravstvene prednosti hrane i na taj način će omogućiti potrošačima zdraviji izbor.

Takođe, ovaj Pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama jasno će razgraničiti deklarisanje hrane i dodataka ishrani sa jedne, i deklarisanje lekova sa druge strane.

Očekuje se da Pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama stupi na snagu do kraja 2015. godine, ali kažnjavanje onih koji ne poštuju nova pravila, neće početi odmah, jer će proizvođačima biti dat period od 18 meseci za prilagođavanje.

Izvor: Vebsajt Privrede komore Srbije, 04.11.2015.
Naslov: Redakcija