Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: FIZIčKO LICE KAO PROIZVOđAč MOżE DA PRODAJE SOPSTVENU RAKIJU LEGALNO SAMO KAO SIROVINU, ALI NE I KAO GOTOV PROIZVOD


Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo kao sirovinu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.

Na sednici Grupacije, povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima koji je u pripremi, predloženo je da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za finalnog potrošača mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu. Predsednik Grupacije, Ivan Urošević, rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje ovu oblast. Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Republike Srbije. Na sednici je formiran i Organizacioni odbor "Festivala srpske rakije", čije je održavanje najavljeno 5. i 6. decembra 2014. godine u holu Doma sindikata u Beogradu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 4.11.2014.