Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Završena Javna rasprava o Nacrtu zakona


U periodu od 11. septembra do 3. oktobra 2023. godina Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodilo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada. Na višenedeljnoj, intenzivnoj, javnoj raspravi učestvovali su članovi radne grupe, predstavnici državnih organa, stručna javnost, profesionalni upravnici, advokati i zainteresovani građani.

Rešenja koja su se našla u dosadašnjem tekstu Nacrta zakona predstavljali su predstavnici Ministarstva, a pre svega g-đa Svetlana Ristić, načelnik odeljenja za stambenu politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i g. Dušan Radonjić v.d pomoćnika ministra sektora za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost.

Rasprava se odvijala kroz seriju prezentacija i diskusija u Zaječaru, Somboru, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beograd. Na završnom događaju, na okruglom stolu u Beogradu, održanom 2. oktobra 2023. godine u velikoj sali Privredne komore Srbije, zbog velikog interesovanja, nije bilo dovoljno sedećih mesta za sva zainteresovana lica, te je deo učesnika pratio diskusiju stojeći. Nacrt zakona je izazvao veliku reakciju učesnika javne rasprave, a pre svega deo Nacrta koji se odnosi na politiku stanovanja, odnosno konkretnije - stambenu podršku. Naime, iako je Nacrt zakona (kao i buduća izmena Zakona) u svom najvećem delu usmeren na izmene Zakona u pogledu upravljanja stambenim zgradama, kao i obavljanju delatnosti profesionalnih upravnika, u manjoj meri se predviđaju i izmene u glavi VI Zakona - koja uređuje stambenu podršku. Upravo je fokus učesnika bio na tom delu Nacrta zakona, a usledila je višesatna međusobna rasprava među učesnicima okruglog stola na ovu temu koja nije završena ni u predviđenom terminu za održavanje okruglog stola već se nastavila i dugo nakon toga. Stiče se utisak da pitanja stambene podrške i politike stanovanja nisu dovoljno usaglašena među zainteresovanim stranama i da niko od dve ili više strana, organizovanih u udruženja građana, nije zadovoljan predloženim tekstom Nacrta zakona. Navedena problematika i trvenje različitih strana traje više decenija, te je okrugli sto bio povod da se, u nekim momentima, i vrlo ostrašćeno iznose mišljenja uz navijanje drugih učesnika. Ipak, sve navedeno je onemogućilo učesnike da usmeno iznesu stavove o predloženim izmenama Zakona u delu upravljanja zgradama. Uzevši tu činjenicu u obzir, ali i različitost materije koje uređuje Zakon - "održivi razvoj stanovanja, upravljanje zgradom, korišćenje i održavanje zgrade, zajedničkih i posebnih delova zgrade, postupak iseljenja i preseljenja, stambena podrška, registri i evidencije, nadzor nad primenom odredaba ovog zakona i druga pitanja od značaja za stambenu politiku", kao zaključak se nameće potreba da se budućom izmenom Zakona izdvoje delovi koji se odnose na stanovanje u smislu stambene podrške i da se donese zaseban zakon koji bi uredio tu materiju. Takav zaključak proizlazi i iz potrebe da se u normiranje politike stanovanja uključe i druga ministarstva (npr. pravde), kao i stručnjaci iz različitih oblasti koje tangira ovaj deo društvenog života koji očito i dalje nije uređen. Navedena problematika je znatno šira od pitanja stambene podrške (primera radi - pitanja restitucije, prava svojine, stečenih prava itd.) te se nije ni moglo očekivati da će biti rešena kroz izmenu petnaestak članova Zakona o stanovanju.

Predstavnici ministarstva su najavili da će pažljivo analizirati prispele predloge stručne javnosti, te da zakon neće biti usvajan po hitnom postupku i da će biti još vremena da se sâm tekst izmene zakona unapredi.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, Mile Orlović, 04.10.2023.