Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA APV: Doneta Pokrajinska skupštinska odluka o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine


Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, na svojoj 26. sednici, većinom glasova, donela je Pokrajinsku skupštinsku odluku o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Donošenjem navedene pokrajinske skupštinske odluke, po prvi put se na autentičan način regulišu sva pitanja u vezi sa izbornim procesom.

Na potpuno isti način koncipiran je izborni postupak na svim nivoima, čime se obezbeđuje unapređenje izbornog procesa, njegova bolja kontrola, kao i jačanje poverenja građana u izborni proces, rečeno je u obrazloženju na sednici.

U nastavku sednice, Skupština je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o donošenju Programa razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini do 2030. godine.

Program predstavlja prvi dokument takve vrste koji je donet na nivou Pokrajine. Usklađen je sa Planom razvoja AP Vojvodine do 2030. godine i republičkim strategijama u oblasti obrazovanja i nauke.

U njemu su sveobuhvatno definisani potrebni pravci razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti. Između ostalog, planirano je i osnivanje Instituta za društveno humanističke nauke u AP Vojvodini. Na sednici su donete Pokrajinska skupštinska odluka o načinu rada domova učenika i srednjih škola sa domom učenika sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode “Carska bara”.

Nakon toga, Skupština je razmotrila i usvojila više godišnjih izveštaja o radu fondova i javnih preduzeća čiji je osnivač AP Vojvodina. U pitanju su: Izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za period od 01. januara do 31. decembra 2022. godine, Godišnji izveštaj o poslovanju Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”, Novi Sad za 2022. godinu, Godišnji izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća “Vojvodinašume”, Petrovaradin za 2022. godinu i Godišnji izveštaj o poslovanju sa finansijskim izveštajem Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje “Zavod za urbanizam Vojvodine”, Novi Sad za 2022. godinu.

Na sednici doneta je Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama i dopuni Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za vode Autonomne pokrajine Vojvodine za 2023. godinu.

Kako je rečeno u obrazloženju, Budžetski fond za vode AP Vojvodine biće uvećan za 104,9 miliona dinara, zbog potrebe realizacije projekta sanacije jednog od starih bunara na području izvorišta "Štrand" u Novom Sadu.

Izglasana je i Odluka o imenovanju člana Saveta Ekonomskog fakulteta u Subotici. Za člana Saveta navedenog fakulteta imenovan je dr Darko Marjanović, doktor ekonomskih nauka iz Novog Sada.


Izvor: Vebsajt Skupštine APV, 04.10.2023.
Naslov: Redakcija