Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ČEKU: Pojedine banke uvele mesečnu naknadu za svaki preuzeti, a nerealizovani ček


Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima. I po svemu sudeći, neće ni biti u skorije vreme. Minimum za popunjavanje čeka je 200 dinara.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS), prosečan iznos realizovanih čekova koje na lični zahtev građana u Srbiji izdaje 16 banaka prošle godine je bio oko 4.700 dinara. U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da se broj korisnika čekova u proteklih šest godina u Srbiji smanjio se za petinu, ali i dalje ima mnogo građana koji koriste ovaj vid odloženog plaćanja, jer je najpovoljniji i bez kamate.

Poslovne banke, iako većina izdaje čekove, to maltene kriju od klijenata. Informacije o mogućnosti da dobijete čekove retko se mogu naći na sajtovima banaka, a ni službenici banke neće vam to pomenuti sve dok sami ne pitate. Kako kaže direktor jedne od banaka, težnja je da klijenti što više koriste kartice.

- Stvar je jednostavna, mi nemamo skoro nikakvu zaradu od čekova. Mada, neke banke sada naplaćuju takozvanu ležarinu, odnosno mesečnu naknadu za svaki ček koji ste preuzeli, a niste realizovali. Ipak, od kamata na kartice imamo korist, od čekova baš i ne. U ponudi ih držimo samo zato što bi mnogi prešli u neku drugu banku kad bismo ih izbacili - objašnjava on i ističe da se zbog svega ovoga i ne razmišlja o podizanju limita od 5.000 dinara po čeku.

Mnogi kad im zatreba keš, unovčavaju ček. Pojedine zalagaonice bave se time i to tako što im popunite ček na 5.000 dinara, a oni vam isplate 4.500. Ne popunjavate rok dospeća i puštaju ga posle 30 dana. Ukoliko želite to da prolongirate, možete im platiti još 500 dinara, a oni odlažu puštanje čeka za još mesec dana. I tako sve dok im plaćate 500 dinara mesečno.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.09.2021.
Naslov: Redakcija