Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Predviđeno značajno skraćivanje rokova za izradu planskih dokumenata, direktna primena plana generalne regulacije i kraći postupak za donošenje izmena planskih dokumenata


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Zaključak kojim je obezbeđeno 1,4 milijarde dinara za izgradnju stanova pripadnicima snaga bezbednosti u Vranju i Nišu, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputiće sutra javni poziv za izvođače radova na ovom projektu.

Vlada je obezbedila 1,4 milijade dinara za izgradnju prvih 376 stanova iz faze 1A programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju i Nišu.

Obezbeđena sredstva omogućiće izgradnju 190 stanova u Vranju i 188 u Nišu u okviru ovog programa.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kao i Zaključak koji će omogućiti potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje auto-puta E-761 Pojate-Kruševac-Kraljevo-Čačak (Preljina).

Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji je da se omogući nastavak reforme u oblasti građevinarstva, pre svega da se još efikasnije sprovodi objedinjena procedura u oblasti prostornih planova i reforma e-prostor.

Između ostalog, Predlogom izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je značajno skraćivanje rokova za izradu planskih dokumenata, direktna primena plana generalne regulacije i kraći postupak za donošenje izmena planskih dokumenata.

Danas usvojeni Zaključak Vlade omogućiće potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje auto-puta E-761 Pojate-Kruševac-Kraljevo-Čačak (Preljina) između Vlade Srbije i kompanija Bechtel i Enka.

Procenjena vrednost ovog projekta je 800 miliona evra i obuhvata izgradnju auto-puta (tzv. Moravski koridor) u dužini od 110 kilometara, regulaciju reka (prvenstveno Zapadne Morave i svih pritoka) i postavljanje telekomunikacione infrastrutkure duž auto-puta.

Memorandum predviđa i zajednički rad na pronalaženju odgovarajućeg izvora finansiranja i završetku projektno-tehničke dokumentacije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 04.10.2018.
Naslov: Redakcija