Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U TOKU REFORMA KATASTRA ČIJI SE ZAVRŠETAK OČEKUJE DO KRAJA GODINE


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, najavila je da će Vlada Srbije uskoro dobiti novi sajt, koji će biti dvosmeran, i gde će moći da dobija dnevne izveštaje o zahtevima i pitanjima koja građani postavljaju ministarstvima, kao i to kako su ministarstva odgovorila.

Brnabić je na Sedmom samitu EU - Jugoistočna Evropa koji je organizovao britanski "Ekonomist" pod nazivom "Održivi oporavak na Balkanu? - Srbija u vodećoj ulozi", navela da se već nekoliko meseci radi na novom veb-sajtu Vlade, pošto je aktuelni zastareo i ne služi svrsi, jer je vrlo jednosmeran.

Govoreći o procesu digitalizacije i njenim prednostima, ona je istakla da Srbija, za razliku od Estonije, koja je krenula od nule u digitalizaciji, ima sve na papiru što treba preneti u elektronske formate.

Najveći izazov i prioritet zbog kojeg smo uspostavili centar za podatke Vlade, jeste kako da osiguramo te podatke, navela je Brnabić i dodala da je izrađen posebni bekap centar.

Što se hakovanja tiče, dosta radimo na borbi protiv ove vrste kriminala, poručila je predsednica Vlade i dodala da je razgovala sa evropskim komesarom za digitalno društvo i ekonomiju, Marijom Gabrijel, o tome kako da se Srbija uključi u evropske napore za sajber bezbednost.

Ona je ukazala na mnoge prednosti digitalizacije po stanovnike naše zemlje i dodala da su podaci građana bezbedniji u elektronskom obliku nego kada se nalaze u papiru, zaključani u nekoj kancelariji lokalne samouprave.

Brnabić je objasnila da je e-Vlada nešto što povećava transparentnost i olakšava život građana i da je u toku reforma katastra koja treba da se završi do kraja godine.

Prema njenim rečima, problem predstavlja to što veliki broj građana ne daje adekvatne adrese stanovanja, ili žive u ulicama koje su bezimene ili u zgradi bez broja, pa to treba srediti digitalizacijom.

Ona je najavila da će 8. oktobra biti otvorena javna diskusija o registru građana, pri čemu je kao primer uspešne digitalizacije navela elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Brnabić je podsetila na to da je proces izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji bio dugačak i težak, a da je sada ta procedura postala efkasna i transparentna, pri čemu je korupcija u toj oblasti potpuno iskorenjena.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 04.10.2018.
Naslov: Redakcija