Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 28: Dobri rezultati su ostvareni po pitanju lekova i medicinskih sredstava, koji u članicama Unije podležu evropskom zakonodavstvu, ali u mnogim oblastima nije napravljen nikakav napredak


Proces pripreme pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 28 o zaštiti potrošača i zdravlja i dalje traje i pred Srbijom je još mnogo složenih zadataka u toj oblasti, koja postaje sve važnija tema u Evropskoj uniji, rečeno je na brifingu za novinare u EU info centru.

Dobri rezultati su ostvareni po pitanju lekova i medicinskih sredstava, koji u članicama Unije podležu evropskom zakonodavstvu, ali u mnogim oblastima nije napravljen nikakav napredak.

Dragana Radojičić iz Ministarstva za evropske integracije izjavila je da je EU posle skrininga u Poglavlju 28 ocenila da je Srbija u dovoljnoj meri spremna za njegovo otvaranje i uputila poziv za pripremu pregovaračke pozicije.

"Srbiji predstoje mnogobrojni koraci do usvajanje pregovaračke pozicije", rekla je Radojičićeva, dodajući da je o preciznijem otvaranju Poglavlja 28 sada nezahvalno govoriti.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović izjavio je da je pred Srbijom u narednom periodu ozbiljan zadatak da uskladi zakone iz oblasti javnog zdravlja sa evropskim zakonodavstvom, ističući da je to potrebno zbog građana, a ne zbog EU i da će to olakšati život pacijentima.

"Usklađivanje sa evropskim zakonom je trenutno najbolji recept na svetu koji moramo da koristimo da bi nama bilo dobro", rekao je Mahmutović, ocenivši da je pred Srbijom sada dosta složenih zadataka.

Navodi da je u prethodnom periodu mnogo urađeno, od infrastrukturnih projekata, rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih zdravstvenih ustanova, do kupovine nove opreme i izdvajanja sredstava za inovativne lekove i pacijente obolele od retkih oblasti.

"Slaba tačka našeg sistema je, i tu nam treba pomoć, da naši građani treba da nauče da je preventivni pregled za njih dobar i da je najbolja investicija u prevenciju, jer daje najbolje rezultate", rekao je Mahmutović.

Evropska unija pomaže Srbiji da uskladi svoje zakonodavstvo s pravnim tekovinama EU kroz projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC II), koji obuhvata 10 poglavlja.

Iako se nijedno poglavlje u pregovorima Srbije i EU ne bavi isključivo zdravstvom, Mahmutović navodi da se o zdravstvu govori kroz 20 poglavlja, a da je 17 tačaka u okviru Poglavlja 28 vezano za tu oblast.

Marta Sjeničić, konsultantkinja u oblasti prava koje se odnosi na javno zdravlje i pitanja medicinskog prava, ukazala je da prisutnost pitanja zdravlja u velikom broju poglavlja ukazuje na važnost međusektorske povezanosti i u Evropi i u Srbiji.

"To što je zdravlje razbacano u puno poglavlja pokazuje da je evropska politika, koja podrazumeva da se zdravlje nalazi u svim politikama, dobro zasnovana jer sve što radimo utiče na naše zdravlje", rekla je Sjeničićeva.

Maja Vučković Krčmar, program menadžerka Delegacije EU u Srbiji, ocenila je da se od poslednjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije situacija nije mnogo promenila i da ima još dosta toga da se uradi.

Najviše je urađeno u oblasti lekova i medicinskih sredstava, rekla je Vučković Krčmar, dodajući da je Agencija za lekove, osnovana 2001. godine, jedan od najuspešnijih projekata u oblasti zdravstva.

Prema njenim rečima, treba još mnogo uraditi u oblasti krvi, tkiva i organa, dok je po pitanju kontrole duvana posle početnog napretka ponovo došlo do zastoja.

EU je, kako je rekla, od 2000. godine investirala oko 150 miliona dolara u zdravstvo.

Tobijas Šulte In Den Bojmen, pravni savetnik za evropsko zakonodavstvo o zdravstvu u Generalnom direktoratu za istraživanje, izjavio je da je posle iskustva u procesu evropskih integracija baltičkih zemalja svestan da postoji zabrinutost da će pridruživanje EU imati negativnog uticaja na sektor zdravstva, ali je istakao da EU ima ograničenu nadležnost u toj oblasti.

"EU svojim delovanjem treba da dopuni politike u zemljama članicama, a glavna nadležnost u politici zdravstva leži u nacionalnim vladama. EU će se u procesu pregovora suzdržavati od davanja strogih saveta Srbiji u smislu kako treba da organizuje svoj zdravstveni sistem u budućnosti", rekao je Bojmen.

Prema njegovim rečima, zdravstvo, koje pre 10-ak godina nije predstavljalo prioritet za EU, postaje sve značajnija tema.

"Smatra se da je zdravlje ključni indikator uspešnosti jedne zemlje i da mnogo govori o opštem prosperitetu društva", ocenio je Bojmen.

Izvor: Vebsajt RTS, 03.10.2017.
Naslov: Redakcija