Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IPARD FONDOVI: Srbija bi u novembru mogla da dobije zeleno svetlo za povlačenje sredstava u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena za period do 2020. godine


Srbija bi već u novembru 2017. godine mogla da dobije zeleno svetlo od EU za početak realizacije IPARD sredstava u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena za period do 2020. godine, rečeno je na zasedanju IPARD odbora u Palati Srbija.

Prvi pozivi za poljoprivrednike bi mogli da budu objavljeni do decembra ili januara.

Održano je drugo zasedanje IPARD Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj za period 2014-2020. na kome su, osim članova odbora, prisustvovali su i predstavnici generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva finansija, Ministarstva za EU integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU.

Liam Breslin, rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, rekao je da će Srbija već za dve nedelje predati akreditacioni paket i da očekuje da će u novembru biti dobijeno zeleno svetlo.

"Ako revizori daju zeleno svetlo onda bismo potpisali i finansijski sporazum i do decembra ili januara biste mogli da objavite prve pozive za korišćene IPAR sredstava", naveo je Breslin.

U prvim pozivima će se, pre svega raditi, na dobijanju sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju i obradu hrane.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović je rekao da će predstavnici EU doći u finalnu reviziju u novembru i izrazio očekivanje da će ćemo dobiti odobrenje EK.

Državni sekretar u tom ministarstvu Željko Radošević je rekao da ukoliko u narednim godina uspešno realizujemo mere IPARD programa, sredstvima EU, države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvođača možemo očekivati oko 400 miliona evra novih investicija u srpska sela.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.10.2017.
Naslov: Redakcija