Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Ujednačene procedure i postupci za sve lokalne samouprave


"Deo naših aktivnosti kojima želimo da uvedemo red i jednoobraznost u postupanju lokalnih administracija kako bismo smanjili birokratiju i efikasno odgovorili na zahteve stranaka u proteklom periodu bio je i popis postupaka koje jedinice lokalnih samouprava sprovode na zahtev građana i privrede i utvrdili da ih ima ukupno 188", rekao je državni sekretar Zoran Kasalović na skupu "Regulatorna reforma - standardizacija postupanja gradova i opština u Srbiji".

On je naveo da je cilj bio da se standardizuju i ujednače postupanja lokalnih samouprava, da se unapredi primena propisa, da se uštedi vreme i smanje troškovi za građane i privredu...

Paralelno sa procesom standardizovanja postupanja u Srbiji otpočela je i primena novog Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016), naveo je Kasalović i podvukao da je važna novina koju je taj Zakon uredio obaveza razmene podataka iz javnih evidencija po službenoj dužnosti.

"Građane i privrednike smo postavili u centar i nije više njihova obaveza da šetaju od šaltera do šaltera i prikupljaju dokumenta i podatke koje uprava već poseduje", naveo je on.

Ovaj posao dodatno je olakšao informacioni sistem e-ZUP, koji je Vlada Republike Srbije uspostavila u junu ove godine, rekao je Kasalović i dodao da je taj sistem način za još bržu razmenu podataka između organa, elektronskim putem.

"Trenutno se na ovom sistemu nalaze podaci iz matičnih knjiga, o prebivalištu, državljanstvu, kao i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje, Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje", naveo je on.

Kako je dodao, u planu je uključivanje centara za socijalni rad u najkraćem roku, kao i obrazovnih institucija svih nivoa obrazovanja (osnovnog, srednjeg, visokog).

Do sada je za trajni pristup ovoj bazi podataka zahteve podnelo 55 opština i gradova, a bazi je pristupilo njih sedam, rekao je Kasalović i pohvalio lokalne samouprave koje su među prvima pristupile - Loznica i Vrnjačka banja.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Ðorđe Staničić je rekao da je cilj da primena administrativnih postupaka bude potpuno ujednačena svuda u Srbiji.

On je dodao da se od 188 postupaka velika većina odnosi na privredu i privrednike.

Konferencija "Regulatorna reforma - standardizacija postupanja gradova i opština u Srbiji" organizovana je u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.

Konferenciju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave, 03.10.2017.
Naslov: Redakcija