Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA APV: ODRžANE KONSTITUTIVNA SEDNICA I 2. SEDNICA POKRAJINSKOG SOCIJALNO - EKONOMSKOG SAVETA - VERIFIKOVANI SU čLANOVI PSES ZA MANDATNI PERIOD 2016 – 2020. GODINE IZ UNIJE POSLODAVACA VOJVODINE, SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE I POKRAJINSKOG ODBORA UJEDINJENIH GRANSKIH SINDIKATA "NEZAVISNOST"


3. oktobra 2016. godine su održane dve sednice Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, prva konstitutivna i druga, na kojoj su zaokruženi strateški pravci, stavovi i opredeljenja Saveta u novom mandatu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, učestvovao je u radu Saveta, kao i kreiranju zaključaka i konkretnih predloga za naredni period i predstojeću konferenciju pod nazivom "Za razvoj privrede – okupljanje oko projekata", predviđenu za decembar.

U okviru konstitutivne sednice, verifikovani su članovi Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za mandatni period 2016 – 2020. godine iz Unije poslodavaca Vojvodine, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Pokrajinskog odbora Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost". Ispred Pokrajinske vlade, članovi PSES su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i savetnik predsednika Pokrajinske vlade Goran Lazović.

"Ovo je prvi korak na upotpunjavanju socijalnog dijaloga, između poslodavaca, Pokrajinske vlade i sindikata. Unija poslodavaca je iznela predloge i mere za unapređenje privrednog ambijenta, i doneta je i odluka o organizovanju velike konferencije pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, gde ćemo pokušati da na jedan koncentrisan način, usmerimo kako zaposlene, tako i poslodavce, da kroz mere Pokrajinske vlade apliciraju za projekte u inostranstvu, ali i za republičke i pokrajinske projekte i sredstva", rekao je potpredsednik Đoković i istakao da je neophodno da svaki član PSES-a iz sopstvenog delokruga, pripremi predloge mera i aktivnosti za unapređenje stanja u privredi i popravljanje privrednog ambijenta za sve njegove činioce, a shodno nadležnostima Pokrajinske vlade.

Na sednici, Unija poslodavaca je inicirala proglašenje Decenije preduzetništva i inovacija, kao i obezbeđenje uslova za održiv privredni rast uz nov ekonomski sistem. Pored toga, svi prisutni su se usaglasili da je neophodno dalje razvijati socijalni dijalog, kako bi svi predstavnici PSES-a, imali priliku da analiziraju, razmatraju i daju zaključke i formiraju stavove o pojedinim zakonskim i podzakonskim aktima i njihovim nacrtima. Učesnici su najavili kreiranje zajedničkog dokumenta na osnovu zaključaka i stavova, koji bi poslužio kao orijentir u narednom mandatu PSES-a.

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet će, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, a na inicijativu Unije poslodavaca Vojvodine, organizovati konferenciju pod nazivom "Za razvoj privrede – okupljanje oko projekata", sa ciljem da privrednici i predstavnici zaposlenih, na osnovu programa Pokrajinske vlade, iznesu svoje predloge i očekivanja u vezi sa stvaranjem što povoljnijih uslova za razvoj privrede, a time i za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i svih građana u AP Vojvodini i u celoj Republici Srbiji. Na konferenciju će, članica PSES biti pozvani istaknuti privrednici, predstavnici velikih multinacionalnih i domaćih kompanija, malih i srednjih preduzeća i preduzetnici koji posluju u Vojvodini, predstavnici komorskog sistema, ustanove i drugi koji bi mogli doprineti uspešnom radu konferencije. Planiran termin održavanja konferencije je prva polovina decembra 2016. godine.

Izvor: Press služba Vlade AP Vojvodine, 03.10.2016.
Naslov: Redakcija