Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNICI O KRITERIJUMIMA I STANDARDIMA ZA FINANSIRANJE USTANOVA KOJE OBAVLJAJU DELATNOST OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA: IZMENAMA OVIH PROPISA REšILE BI SE NEKE OD SPORNIH SITUACIJA U PRAKSI


Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 75/2015) i Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015) ponovo će biti izmenjeni, kako bi se rešile neke od spornih situacija u praksi, potvrdio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić.

Radna grupa, u kojoj su predstavnici reprezentativnih sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložila je da se u novoj verziji Pravilnika za srednje škole uvaže primedbe Zajednice poljoprivrednih škola, jer su u važećim propisima izostavljena neka radna mesta, neophodna za funkcionisanje tih obrazovnih ustanova.

Radna grupa predložila i da se u pravilnicima ostavi mogućnost školama, da u skladu sa svojim specifičnostima, mogu uputiti Ministarstvu pojedinačne zahteve za otvaranje novog radnog mesta.

Pravilnik za osnovne škole ne prepoznaje škole ispod 16 odeljenja, a takvih je u Srbiji oko 1.000. U njemu ima puno nelogičnosti, kao što je recimo odredba da grupa za informatiku ili tehničko obrazovanje ne može da bude formirana sa manje od 15 učenika. To znači da, ako odeljenje ima 29 đaka, svi moraju biti u jednoj grupi.

Pravilnik za osnovne škole ne prepoznaje ni područne škole, jer ne dozvoljava da isturena odeljenja imaju pomoćnika direktora. Ovim Pravilnikom oštećeni su bibliotekari, ali i psiholozi i pedagozi, jer im je prepolovljena norma. Tako škola sa 16 odeljenja ima pravo na jednog psihologa ili pedagoga, ali se radno angažovanje stručnog saradnika smanjuje za 50 odsto, ukoliko ustanova ima 15 i manje odeljenja.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 03.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija