Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USVAJANJEM ODLUKA O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH U JAVNOJ UPRAVI, JAVNIM SLUŽBAMA I LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZAPOČEĆE RACIONALIZACIJA BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU


Državni sektor će do sredine decembra 2015. godine imati oko 30.000 manje zaposlenih nego na kraju 2014. godine.

Otpuštanje 9.400 prekobrojnih (4.900 u javnoj upravi i 4.500 u lokalnoj samoupravi) mora da se obavi u roku od dva meseca. Na to treba dodati i više od 20.000 onih koji su otišli ili se spremaju za odlazak u penziju.

Vlada Republike Srbije bi tokom ove nedelje trebalo da donese tri odluke koje omogućavaju da se proces smanjenja broja zaposlenih za 2015. godinu sprovede do kraja. To su odluke o:

  • maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi,
  • maksimalnom broju radnika u javnim službama,
  • broju zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Iz Vlade Republike Srbije je stigla naredba da se planira što restriktivniji broj zaposlenih. U penziju treba da idu sve žene koje su ove godine napunile 60,5 godina života, dok muškarci i dalje mogu da rade dok ne napune 65 godina. Ovo rukovodiocima olakšava posao jer će na spisku imati manje ljudi, ali se postavlja pitanje ko će raditi njihov posao. Bliži se dan kada resori moraju da dostave Vladi maksimum zaposlenih.

O predlozima svih ministarstava svoj stav treba da daju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za državnu upravu. Nakon toga, Vlada će razmatrati pomenute odluke, a svi će imati rok od 60 dana da donesu novu sistematizaciju radnih mesta.

Kompanija Paragraf podseća da će od 11. oktobra 2015. godine početi i primena Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015).

Tim povodom Kompanija Paragraf organizuje jednodnevna savetovanja i to u:

Niš, 5. oktobar (ponedeljak) 2015. godine, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju

Novi Sad, 7. oktobar (sreda) 2015. godine, SPENS

Beograd, 9. oktobar (petak) 2015. godine, Sava Centar.

Pogledajte sve aktuelne radionice - aktuelni seminari

Izvor: Vebsajt Blic, Gordana Bulatović, 03.10.3015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija