Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: POVERENIK NAVODI DA SE JAVNA KOMUNALNA PREDUZEćA MORAJU ODNOSITI ODGOVORNO PREMA LIčNIM PODACIMA GRAđANA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ocenio je skandaloznim dostavljanje građanima Beograda od strane JKP Infostan računa, u koji je uključena i nedugovana stavka za osiguranje.

To je još jedna potvrda neodgovornog odnosa javnih komunalnih preduzeća prema ličnim podacima građana, navodi se u saopštenju Poverenika.

Poverenik navodi da JKP raspolažu velikim bazama podataka građana, kao i da su u u obavezi da se prema tim podacima odnose na zakonit način i koriste ih samo u svrhe predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), a u druge svrhe eventualno i isključivo uz prethodno pribavljen pristanak.

Osim što izaziva probleme u vezi sa mogućim plaćanjem nedugovanog i povraćajem novca, stvaranjem neželjene "obaveze" i nužnih formalnosti za njeno anuliranje i sl. postupak JKP Infostan je i direktno ugrožavanje prava građana iz Zakona. U tom kontekstu jeste normalno što je gradonačelnik Beograda najavio da će tražiti da se kritična stavka izostavi iz računa, navodi se u saopštenju.

Poverenik je još pre nekoliko godina (u septembru 2011.) sličnim povodom sproveo nadzor u JKP Infostan, i uputio mu odgovarajuće upozorenje. Nakon toga Poverenik je uputio javno upozorenje svim komunalnim preduzećima. Infostan je pismeno obavestio Poverenika da će u potpunosti postupiti u skladu sa upozorenjem i prekinuti sa dotadašnjom praksom dostavljanja raznoraznog promotivnog i reklamnog materijala, ponuda za zaključenje ugovora i slično.

Poverenik je naglasio da je otklanjanje nezakonitosti isključivo obaveza JKP Infostan i da to nikako ne sme podrazumevati nepotrebno trošenje vremena građana.

"Građani nisu dužni da potpisuju bilo kakve izjave, da šalju mejlove, da čekaju pred šalterima i slično, oni imaju puno pravo da od javnih komunalnih preduzeća zahtevaju poštovanje svojih Zakonom utvrđenih prava", saopštio je Poverenik najavljujući da će i ovim povodom sprovesti postupak nadzora u JKP Infostan i potom preduzeti odgovarajuće korake.

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja, 04.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija