Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU REPUBLIKE SRBIJE: Evropska komisija navodi da Predlog zakona predstavlja rizik za bezbednost EU


Evropska komisija (EK) je zabrinuta zbog Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije kojim bi se mogle olakšati procedure po kojima bi strani državljani mogli doći do srpskog pasoša.

“Komisija je izrazila zabrinutost da bi predviđene izmene srpskog Zakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije (EU), s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup u EU”, navodi se u pisanoj izjavi iz Evropske komisije koju su dostavili Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da kroz pojednostavljene procedure, državljani trećih zemalja kojima bi inače bila potrebna viza za putovanje u EU, mogli bi to da urade bez vize.

S tim u vezi se potvrđuje da je EK svesna velikog broja preseljenih ruskih državljana u Srbiju nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

“Evropska komisija pomno prati situaciju i redovno se raspituje kod srpskih vlasti o prisustvu ruskih državljana u Srbiji. EK je zatražila od Srbije da uzme u obzir njenu zabrinutost”, ističe se u pisanoj izjavi.

Zvaničnici ove institucije podsećaju Srbiju da kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, od nje se očekuje da se postepeno usklađuje sa politikama i odlukama EU.

U godini ruske invazije na Ukrajinu privremeno ili trajno boravište u Srbiji potražilo je više stotina hiljada Rusa.

U sedam meseci 2023. gotovo isti broj kao u celoj 2022. godini.

U 2022. broj državljana Rusije koji su dobili srpski pasoš utrostručio se u odnosu na godinu pre invazije.

Zakon o državljanstvima omogućava Vladi da pod određenim uslovima odobri državljanstvo po posebnoj proceduri.

Kako je definisano u zakonu, državljanstvo se po toj proceduri daje ako bi “prijem u državljanstvo predstavljao interes” za Srbiju.

Kako pokazuju rešenja Vlade Srbije objavljivana u “Službenom glasniku”, do 21. avgusta državljanstvo Srbije dobilo je 76 građana drugih nacionalnosti. Najviše njih dolazi iz Rusije.

I ranije u toku ove godine, EK je upozorila da bi Srbija rizikuje bezvizni režim zbog pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva.

Srbija, je među retkim državama u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i ima direktne letove sa Moskvom otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 01.09.2023.
Naslov: Redakcija