Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Besplatna pravna pomoć pri pokretanju i vođenju sudskog postupka


Sve osobe koje žele da prijave porodično nasilje, na sajtu www.pravneinformacijezazrtvenasilja.rs imaju detaljne informacije o proceduri dobijanja besplatne pravne pomoći pri pokretanju i vođenju sudskog postupka, kao i dobijanju adekvatne zaštite i ostvarivanju prava na advokata. Na samom sajtu žrtve ne mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć, već detaljne informacije o procesu dobijanja besplatne pravne pomoći i uputstva šta je potrebno da urade u konkretnoj situaciji nasilja.

Predstavnica organizacije agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN Srbija) Natalija Ostojić naglašava da je cilj pokretanja ovog sajta bila želja da žene, žrtve porodičnog nasilja, zatraže institucionalnu zaštitu.

“Besplatna pravna pomoć predstavlja upravo jedan vid takve zaštite, jer uključuje pomoć pri pokretanju i vođenju sudskog postupka, kao i adekvatnu zaštitu. Ova vrsta pravne pomoći besplatna je za žrtve porodičnog nasilja koje se odluče da je koriste, i dostupna je svima, bez obzira na materijalni status. Ono što je možda najvažnije istaći jeste da žrtve porodičnog nasilja putem besplatne pravne pomoći ostvaruju pravo na advokata”, naglasila je ona.

Kampanja “Imaš pravo na podršku” pokrenuta je u okviru projekta “Povećanje dostupnosti besplatne pravne pomoći za žene koje su preživele rodno zasnovano nasilje” u Srbiji, koje sprovodi udruženje “Fenomena” uz podršku UN WOMEN i Evropske unije.

Predstavnica udruženja “Fenomena” Marija Petronijević podseća da je broj predmeta iz oblasti nasilja u porodici minimalan, iako se zakon o besplatnoj pravnoj pomoći primenjuje više od dve godine.

“Mnogi građani i građanke ne znaju da zakon postoji, da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć i na koji način mogu ostvariti ovo pravo. Zbog toga je ova veb-platforma jedinstveno mesto za edukaciju, diskusije i razmenu iskustava o problemu nasilja u porodici”, ističe ona.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 30.08.2023.
Naslov: Redakcija