Zastava Bosne i Hercegovine

E-KALKULATOR FONDA PIO: Otkriva neuplaćeni staž i doprinose, računa iznos buduće penzije


Najčešće pitanje za službenike Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje je: kolika će biti moja penzija? Kako bi rešili dileme i otklonili nedoumice, u ovoj instituciji su odlučili da kreiraju jedinstvenu platformu e-Kalkulator. Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović kaže da se Fondu dnevno javi stotinak ljudi sa primedbama na staž ili neuplaćene doprinose.

- E-Kalkulator se samo zove e-Kalkulator, ali to je platforma koja je namenjena za sve naše korisnike i osiguranike, gde oni pored toga što mogu da obračunaju svoju penziju, mogu da provere i prijave, odjave poslodavca, da li im je uplaćen radni staž, kao i visine naknada koje su im isplaćene za zarade - rekao je Ognjenović.

Poručuje da građani na ovaj način, "iz fotelje", mogu da provere sveobuhvatne informacije iz matične evidencije.

Kako se može pristupiti e-Kalkulatoru?

- Aplikaciji se pristupa na dva načina, jedan od načina je preko računara. Za pristupanje putem računara građani moraju da imaju čitač lične karte i elektronski certifikat MUP-a Srbije.

Drugi način je preko mobilnog uređaja ili tablet uređaja, za šta je potreban elektronski certifikat Pošte, odnosno PIN kôd koji im Pošta izdaje. On se izdaje za svega tridesetak sekundi i ConsetID aplikaciju koja je potpuno besplatna i preko nje ulaze u portal i proveravaju podatke koji su im dostupni na portalu.

Na pitanje koliko su podaci o eventualnoj penziji verodostojni Ognjenović kaže da ono što se sad nudi kao usluga jeste da čovek u poslednjoj godini radnog angažmana može da proveri kolika će mu biti prva penzija i ti podaci su skoro stoprocentno sigurni.

- Ono na čemu radimo je sada migracija podataka na naše nove kor-aplikacije. Kada se to desi, apsolutno svi zainteresovani će u datom trenutku moći da provere, doduše sa nešto malo manjom tačnošću, zato što mi ne znamo u nekom narednom periodu kolika će njima biti plata, odnosno koliki će im biti uplaćeni doprinosi, samim tim ne možemo sa sto posto sigurnošću da kažemo baš: "Ovoliko će vam biti" - kao što ćemo to moći u poslednjoj godini kod našeg osiguranika - objašnjava on.

Govoreći o bezbednosti ličnih podataka, Onjanović je rekao da su tu praćeni evropski trendovi.

- Mi imamo apsolutno bezbednu vezu, kriptovanu vezu sa međunarodno priznatim SSL certifikatom, dvotaktna nam je provera, tako da, apsolutno jedan čovek će isključivo za sebe moći da proveri podatke i naši korisnici, osiguranici ne treba da brinu, jer smo baš posvetili mnogo truda i energije kako bi njihova bezbednost bila na najvećem mogućem nivou.

Kako je objasnio, veliki broj građana je pristupio e-Kalkulatoru i ne postoji tačan podatak koliko, ali na osnovu podatka u opciji "Prijavi problem", može se reći da je otprilike 100 pitanja dnevno postavljeno ka matičnoj evidenciji, ka ljudima iz ostvarivanja prava, koja se odnose na neki problem koji se pojavio u stažu.

- To je dobro, zato što ćemo na taj način sprečiti neodgovorne poslodavce da ne uplaćuju doprinose i pomoći našim građanima koji se spremaju za odlazak u penziju, da podacima koje će oni nama dati, mi to proverimo i tako će se, kada dođu da zvanično predaju podatke, skratiti vreme čekanja na rešenje za penziju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 30.08.2023.
Naslov: Redakcija