Zastava Bosne i Hercegovine

(NE)MOGUĆNOST POSEBNE ISPLATE REGRESA I TOPLOG OBROKA ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Tetkicama stigli na naplatu troškovi pravobranilaštva


Posle presude Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da pomoćno osoblje u školama koje prima minimalac nema pravo na isplatu regresa i toplog obroka pošto im je sadržan u koeficijentu, tetkicama u nekim školama stigli su na naplatu troškovi pravobranilaštva.

Jednu od njih, zaposlenu u Gimnaziji u Lazarevcu, ti troškovi će koštati 49.500 dinara, ali joj je Državno pravobranilaštvo izašlo u susret i omogućilo da dug plati u 12 mesečnih rata.

Na sreću ove troškove umesto nje će platiti Forum beogradskih gimnazija, čija je članica, ali to nije jedni slučaj koji je stigao na naplatu.

Četiri naše tetkice iz Lazarevca su dobile da plate troškove pravobranilaštva u iznosu od 40.000 do 49.000 dinara, koje je u sudskom postupku zastupalo škole, jer direktor nema pravo da angažuje advokata. Peta je dobila manji iznos, oko 28.000 jer nisu imali više od jednog ročišta. U svakoj gimnaziji koja je naša članica ima bar po tri, četiri zaposlena koji su podneli tužbe za regres i topli obrok, ali ima i onih koji nisu članovi sindikata. Pitali su nas da li možemo da pokrijemo i njihove troškove, ali to nije moguće – kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, procenjujući da će samo troškovi pravobranilaštva taj sindikat koštati oko milion dinara.

On dodaje da će i sudski troškovi sigurno stići na naplatu, a kao srećnu okolnost navodi to što nikom nije isplaćena naknada na ime regresa i toplog obroka za poslednje tri godine, za koje su zaposleni imali pravo da potražuju novac.

Koleginice koje su dobile da plate troškove pravobranilaštva su povukle tužbe, ali ima i nekih koje su u dogovoru sa advokatima odlučne da idu do Strazbura. Mi imamo u jednoj gimnaziji dobijene sporove, koji su postali pravosnažni, ali novac nije bio isplaćen. A potom je na osnovu revizije Vrhovnog kasacionog suda preinačena odluka i nisu tetkice te koje su dobile spor, već država. Tako da što se tiče Foruma, neće biti povlačenja novca koji je isplaćen na ime naknada za regres i topli obrok, već će na naplatu stići sudski i troškovi pravobranilaštva – kaže Markov.

Podsetimo, presudom po reviziji VKS je u julu utvrdio da tetkice, domari i ostalo pomoćno osoblje koje prima minimalnu zaradu nema pravo na regres i topli obrok, jer su te naknade sadržane u koeficijentu.

Dve godine ranije je taj isti sud, po istom osnovu, tvrdio suprotno, da u minimalnoj zaradi nikako ne može da bude sadržana bilo koja druga naknada.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 01.09.2022.
Naslov: Redakcija