Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Studentima koji su upisali studije po starom programu biće produžen rok za završetak studija za dve godine


Starim studentima rok za završetak studija biće produžen za još dve godine, navodi se u obaveštenju Ministarstva prosvete.

- Na zahtev Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije studentima koji su upisali studije po starom programu biće produžen rok za završetak studija za dve godine - navodi se u saopštenju.

Na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije po hitnom postupku naći će se izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakon i 73/2018) koje će omogućiti da se ovo primeni u praksi.

Ova odluka stigla je neočekivano, s obzirom na to da je stav resornog ministra Mladena Šarčevića bila potpuno suprotna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, tako je sredinom avgusta izjavio da "neće biti produžetka roka", jer na većini fakulteta više ne postoje tehnički uslovi za to.

- Mislim da je ta priča gotova. Za tako nešto ne postoje ni tehnički uslovi na većini fakulteta - rekao je tada Šarčević.

On je posavetovao sve stare studente da počnu da uče, jer to učenje, kako je rekao, predugo traje.

- Tolerancije i razumevanja bilo je na pretek. Došli smo u situaciju da kao da tražite od fabrike da proizvodi delove za auto, a ona za to nema potrebe, ni zakonske obaveze - rekao je Šarčević nedavno i zaključio da bi "to bila agonija bez prestanka".

Kako je sada saopšteno, s obzirom na to da određeni fakulteti nemaju tehničkih mogućnosti da sprovedu ovu meru u potpunosti, Ministarstvo iz poziva da im se jave kako "bismo ovu situaciju prevazišli".

Uvođenjem Bolonjske deklaracija 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012. godine. Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre do 2014. godinu, zatim do 2016, pa na 2018. godine, da bi prošle godine dobili rok da do kraja septembra 2019. godine završe studije.

Procena je da trenutno u Srbiji ima oko 10.000 starih studenata, ali da nisu svi aktivni.

Izvor: Vebsajt Blic, 02.09.2019.
Naslov: Redakcija