Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI BELEŽNICI IMAJU OBAVEZU DA PRILIKOM POTVRĐIVANJA UGOVORA KOJI ZA PREDMET IMAJU OBJEKAT BEZ UPOTREBNE DOZVOLE ILI OBJEKAT U POSTUPAKU LEGALIZACIJE NAROČITO UPOZORAVAJU UGOVORNE STRANE DA POSTOJI MOGUĆNOST DA ĆE OVAKVI OBJEKTI BITI SRUŠENI


Javnobeležnička komora navodi da su javni beležnici u obavezi, po Zakonu o prometu nepokretnosti, da upozore građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole

Javnobeležnička komora u saopštenju za medije navodi da su javni beležnici u obavezi, po Zakonu o prometu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 93/2014, 121/2014 i 6/2015), da upozore građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole ili u postupku legalizacije, ali da su isto tako u obavezi da takav ugovor overe.

Zakonom o prometu nepokretnosti javni beležnik je ovlašćen da odbije overu kupoprodajnog ugovora jedino ako se ugovorne strane protive unošenju upozorenja u ugovor, navedeno je u saopštenju za medije komore beležnika.

Javni beležnici prilikom potvrđivanja ugovora koji za predmet imaju objekat bez upotrebne dozvole ili objekat u postupaku legalizacije - naročito upozoravaju ugovorne strane da postoji mogućnost da će ovakvi objekti biti srušeni, ukoliko ne bude izvršena legalizacija, navode u saopštenju, ali istovremeno podsećaju da su javni beležnici samostalni i nezavisni u obavljanju svoje delatnosti, te da Komora nema ovlaćenja da izdaje upustva i obaveštenja kojima bi se od beležnika zahtevalo da ne preduzimaju određenu službenu radnju na koju ih obavezuje zakon.

Javnobeležnička komora zato očekuje od svih beležnika u Gradu Beogradu, kao i u celoj Srbiji, da i ubuduće poštuju zakonska pravila, odnosno da upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole, te poručuje da će, ukoliko eventualno dođe do izmene Zakona o prometu nepokretnosti, javni beležnici postupati na način i u skladu sa tim izmenama.

Izvor: Vebsajt Novosti, 04.09.2018.
Naslov: Redakcija