Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENO PREDSTAVLJANJE SVIH IZMENA PORESKIH ZAKONA: U planu izmene Zakona o porezu na dobit, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o deviznom poslovanju, izmene koje se odnose na obračun stope amortizacije, usvajanje zakona o naknadama, kao i reforma Poreske uprave


"Uskoro ćemo javno predstaviti sve izmene poreskih zakona. Dobili smo više inciijativa o izmeni zakona o porezu na imovinu, dobit, dohodak građana i socijalne doprinose. Ako budem napravio neku grešku, obesite me na Terazijama" - rekao je danas ministar finansija Siniša Mali tokom susreta s privrednicima u organizaciji Američke privredne komore u hotelu "Hilton".

On je najavio najvažnije promene kod Zakona o porezu na dobit ("Sl. glasnik RS", br. 25/2001, 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 43/2003, 84/2004, 18/2010, 101/2011, 119/2012, 47/2013, 108/2013, 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 91/2015 - autentično tumačenje, 112/2015 i 113/2017), a što je ubrzanje stope amortizacije, a biće vrlo važna i podrška inovativnim delatnostima.

Ministar je rekao da se prijavio da ide u Slovačku kako bi video kako funkcioniše njihova poreska uprava.

"Za četiri-pet meseci imaćemo strategiju fiskalizacije, poslovni prostor Poreske uprave, novu zgradu koja će biti u Beogradu. Pogledajte zgradu na Trošarini, nema mesta za parking", zaključio je on.

"Cilj nam je da ubrzamo privredni rast i održimo visoku stopu rasta koju sada imamo. To nam je prioritet nad prioritetima. Vrlo brzo imaćemo plan za poreze i doprinose na zarade i mogu da najavim ukidanje doprinosa za Nacionalnu službu za zapošljavanje od 0,75 odsto", rekao je Siniša Mali, ministar finansija, na radnom doručku koji je organizovala Američka Privredna komora.

Ministar je najavio i izmene koje se odnose na obračun stope amortizacije.

U oktobru na Vladi, biće usvojen i Zakon o naknadama, tako da one budu objedinjene na jednom mestu.

"Problem privrednicima nisu visine naknada, već predvidivost. Tako ćemo izbeći da lokalne samouprave samoinicijativno uvode nove", istakao je Mali.

"Imamo teške razgovore o naknadama, sa ministarstvom energetike, koji neće da se odreknu i zaštitu životne sredine, koji imaju 15 naknada", dodao je on.

Ministar je rekao da je još jedan domaći zadatak za njega i reforma Poreske uprave, kao i carine.

"Do kraja godine izlazimo sa reformama, pripremamo novi zakon o fiskalnim kasama, da u realnom vremenu Poreska uprava ima informacije o transakcijama. Takođe, ono na čemu radimo je i povraćaj PDV-a. Novca u budžetu imamo, i ne vidim razlog da se to ne dešava mnogo brže", rekao je Mali.

Od Svetske banke, nastavio je, dobili smo 50 miliona evra, za reformu Poreske uprave, a biće uveden i potpuno nov softver i hardver do 2021. godine.

"Videćete potpunu promenu i inžinjering procesa Poreske uprave, a privrednici će biti zadovoljniji", dodao je.

Kada je reč o Zakonu o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015), ideja je da se menja, a najvažnije promene se odnose na transparentnost.

Novi direktor Javih nabavki je, Sandra Dapčević, koja je zamenila Predraga Jovanovića.

Privrednike je takođe zanimao zakon o deviznom poslovanju, tačnije da li će se ikada desiti potpuna liberalizacija.

"Stalno razgovaramo sa guvernerom NBS. Postoji određen konzervatizam, a sa druge strane napredak. Konzervativnost nije loša. Jorgovanka dobro radi svoj posao, rešavamo jedan problem za drugim. Idemo ka EU, a sa tim ide i liberalizacija", rekao je Mali.

Ivana Veselinović iz Keramike Kanjiže, ukazala je da trenutni nivo kursa od 118 dinara nije dovoljan za konkurentnost na tržištu Evrope.

"Da bi stigli konkurenciju mora da se puno ulaže, mi smo investirali sedam miliona evra", kaže Veselinović.

Mali je objasnio da je kurs za državu i plus i minus.

"Po teoriji ovakav kurs pogoduje uvoznicima, manje izvoznicima. Al to nije samo tako, efekti kursa po makroekonomiju su veliki. Nemate inflaciju, a nama bi odgovarala inflacija od dva-tri odsto, imali bismo nominalno veći BDP. Ali ne treba zaboraviti 2013. kada je inflacija bila 14 odsto", ukazao je Mali.

Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, ukazao je na visoku proviziju Agenciji za osiguranje depozita od 0,6 odsto i da taj trošak u bilansima banaka učestvuje sa 10 odsto.

"Ove i sledeće godine rešiće se potraživanje banaka u stečaju. Iduće godine ćemo se baviti tim provizijama", rekao je Mali i dodao da po pitanju makro ekonomskih indikatora, nemam ništa loše da vam kažem, svi indikatori su dobri i imaju trend rasta.

"Cilj je da se naša zemlja prepozna po svojim ekonomskim performansama i onome što iz toga proizilazi. Glavni prioritet države, zaključio je Mali, ostaće i dalje smanjenje nezaposlenosti, povećanje plata u privatnom i državnom sektoru i povećanje životnog standarda".

Izvor: Vebsajt Blica, 04.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija