Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN PANEL ORGANIZACIJE ZA EKONOMSKU SARADNJU I RAZVOJ (OECD) O BLOKČEJN TEHNOLOGIJI


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, boravila je u jednodnevnoj poseti Francuskoj i govorila na panelu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o blokčejn tehnologiji.

Predsednica Vlade se sastala sa generalnim sekretarom OECD, Hose Anhel Gurijom, a na marginama skupa imala je bilateralni susret sa premijerom Mauricijusa Pravindom Džagnetom.

Brnabić je, govoreći na panelu, istakla da javni sektor treba da bude u službi građana i da treba da prihvati promene koje donosi nova tehnologija.

"Digitalizacija i modernizacija srpske ekonomije su prioriteti Vlade Srbije. Naš cilj jeste kreiranje podsticajnog ambijenta za IT industriju, razvoj preduzetništva i jačanje ekonomije zasnovane na inovacijama i modernim tehnologijama", naglasila je premijerka.

Centralna tema današnjeg panela bila je blokčejn tehnologija, koja je globalno prepoznata kao jedna od najznačajnijih novih tehnoloških inovacija u svetu.

Ova tehnologija omogućava distribuirani zapis podataka koji se čuvaju na većem broju povezanih računara, umesto na samo jednom mestu, čime se omogućava visok nivo zaštite podataka i garantuju bezbedne transakcije koje ne mogu biti zloupotrebljene.

Predsednica Vlade je istakla da je blokčejn tehnologija već prisutna i da Srbija u ovoj oblasti ima kompanije svetske klase.

Ona je podsetila na to da postoji Blokčejn inicijativa Srbije (SBI), koja ima zadatak da dodatno unapredi ovu tehnologiju u zemlji i promoviše rezultate Srbije u svetu.

Moderatorka panela bila je uticajna novinarka londonskog lista "The Economist" En Mekelvoj, a panelu su prisustvovali i premijeri Mauricijusa i Bermuda Pravind Džagnet i Dejvid Burt.

Premijerka je, po završetku panela, imala sastanak sa generalnim sekretarom OECD Hose Anhel Gurijom, koga je bliže upoznala sa ekonomskim reformama Vlade Srbije koje su dovele to finansijske stabilnosti zemlje.

Brnabić je istakla da želi da Srbija intenzivnije sarađuje sa ovom organizacijom.

Ona je napomenula da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, i izrazila zahvalnost OECD-u na podršci i pomoći njihovih eksperata u nekoliko programa sprovedenih u Jugoistočnoj Evropi, u kojima učestvuje i Srbija.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) osnovana je 1961. godine sa ciljem da promoviše principe vladavine prava, demokratije i tržišne privrede.

Danas su glavni ciljevi OECD-a obezbeđenje brzog tempa ekonomskog rasta i visokog nivoa zaposlenosti u zemljama članicama i stimulisanje i koordinisanje pomoći članica OECD zemljama u razvoju.

Organizacija, čije su članice neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta, poput SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Norveške, Australije, Kanade i Japana, bavi se i analiziranjem stanja u zemljama nečlanicama, a zemljama u tranziciji stavlja na raspolaganje svoje iskustvo u uspostavljanju tržišnih principa.

Sedište organizacije je u Parizu.

Na marginama samita, predsednica Vlade se sastala sa premijerom Mauricijusa Pravindom Džagnetom.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi Srbije i Mauricijusa prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Srbija je izuzetno zahvalna za čvrstu podršku koju Mauricijus daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, naglasila je Brnabić u razgovoru.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 04.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija