Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

(NE)ZAKONITOST NAPLATE PREMIJE OSIGURANJA STAMBENOG KREDITA KOD NKOSK OD STRANE BANAKA: Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" podneće inicijativu Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita za raskid svih polisa osiguranja onih banaka koje su samovoljno dizale kamate na kredite. U slučaju negativnog odgovora, nastaviće sa krivičnom prijavom protiv NSKOK-a, zbog zloupotrebe službenog položaja u cilju pribavljanja imovinske koristi trećem licu, odnosno bankama


Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" podneće tokom ove nedelje inicijativu Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za raskid svih polisa osiguranja onih banaka koje su samovoljno dizale kamate na kredite.

U zavisnosti od njihove reakcije, tj. u slučaju negativnog odgovora, nastaviće sa krivičnom prijavom protiv NSKOK-a, zbog zloupotrebe službenog položaja u cilju pribavljanja imovinske koristi trećem licu, odnosno bankama.

Treći osnovni sud u Beogradu prvostepenom presudom utvrdio je da su banke, umesto da plate premiju osiguranja NSKOK-u, taj trošak prebacivale na korisnike kredita.

Predsednik Efektive Dejan Gavrilović rekao je da očekuju negativan odgovor NKOSK-a, posle čega će ići na krivičnu prijavu.

"Imamo 90.000 kredita koji su osigurani kod NKOSK-a. Ugovorom su vezani NKOSK i banka, i prema tom ugovoru banka ne sme da otežava korisniku kredita položaj, a dizale su kamate, uvećavale mesečne obaveze, povećavale su rizik da sutra dođe do aktiviranja te polise. NKOSK ugovorom može to da spreči, a nije to uradio. Svesno su išli protiv sebe, na svoju štetu", ističe Gavrilović.

Kaže da je zanimljivo da direktor NKOSK-a ima stambeni kredit i da je lično tužio banku, čime je štitio svoj lični interes, a da to nije učinio kao direktor Korporacije.

Gavrilović podseća da je kamata jedina cena koju banka sme da naplaćuje klijentu, i da u nju moraju da budu uračunati svi troškovi, a ne da klijentima naplaćuje kamatu, pa mimo toga još gomilu troškova.

On ističe i da je sudski put zasad jedini način da bankarski klijenti ostvare svoja prava, jer Narodna banka Srbije ignoriše njihove probleme.

"Imao sam prepisku gde sam ih obavestio o slučaju čoveka koji je podigao kredit od 28.000 evra, otplatio je 9.000 evra, banka mu je zaplenila kuću i prodala je za 15.000 evra i tužila ga za iznos od 61.000 evra. NBS ima ingerencije da to ispita i kazni banku. Nisam dobijao odgovor, da bi pre neki dan dobio odgovor da kao predsednik udruženja treba da znam da je tužen. Posao NBS nije da gleda na sudskom portalu ko je koga tužio, to je samo kap u moru primera gde NBS štiti banke", naveo je on.

Država, prema rečima Gavrilovića, treba da gleda svoj interes, a to nije da se aktivira veliki broj hipoteka i da veliki broj građana ostane na ulici. Podseća i da je Srbija jedina zemlja koja ima Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita koja pokriva gubitke banaka na kursnim razlikama. Banke u Srbiju su, prema njegovoj oceni, najzaštićenije u regionu, država se obavezala da ih štiti, a njihov rizik je, kako kaže, nula.

Izvor: Vebsajt N1, 03.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija