Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Kao krivično delo postoji povreda ugleda strane države i međunarodne organizacije, odnosno ako se javno izloži poruzi strana država, zastava ili himna. Međutim, kada je u pitanju ličnost stranih političara, odnosno njihovo izlaganje poruzi makar oni bili i najviši predstavnici neke države, u skladu sa KZ-om to nije krivično delo


Za razliku od Makedonije, gde je ismevanje i podsmeh strane države, njene zastave, grba, himne, šefa države ili diplomatskog predstavnika kažnjivo zakonom, u Srbiji takvo krivično delo ne postoji.

Pošto ga u ovako izričitom obliku nema, praktično svako ko uvredi inostranog predstavnika države, poput predsednika ili premijera, proći će nekažnjeno. Te "sreće" nije bio Makedonac E. A, koji ima makedonsko i tursko državljanstvo, i koji je pre nekoliko dana proglašen krivim jer je preko svog profila na društvenim mrežama davao izjave koje narušavaju ugled predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Međutim, turski predsednik nije bio prozvan samo na društvenim mrežama, već i u medijima, i to nemačkim. Prošle godine Erdogan je tužio nemačkog komičara Jana Bomermana, kome je bio "meta", i to zbog satirične pesme kojom je uvredio Erdogana. Epilog ove tužbe je odbacivanje.

Međutim, Erdogan neće moći ništa da uradi ako se u Srbiji neko drzne da ga ismeva i vređa.

- Uvreda ne postoji kao krivično delo. Postoji kleveta, ali fizičko lice mora da tuži - kaže advokat Dušan Slijepčević, koji navodi da u Srbiji takvih slučajeva nije bilo.

Kako objašnjavaju u Udruženju tužilaca Srbije, po članu 175 Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016 - dalje: KZ), kao krivično delo postoji "povreda ugleda strane države i međunarodne organizacije", odnosno "ako se javno izloži poruzi strana država, zastava ili himna". Međutim, kada je u pitanju ličnost stranih političara, odnosno njihovo izlaganje poruzi makar oni bili i najviši predstavnici neke države, po slovu našeg KZ-a to nije krivično delo.

- U ranijim verzijama KZ-a smatralo se krivičnim delom i izlaganje poruzi najviših predstavnika stranih država. Međutim, danas to nije predviđeno - navode u Udruženju tužilaca.

Kako objašnjavaju, naš KZ predviđa da se neće smatrati krivičnim delom ukoliko se strana država ili njeni simboli izlože poruzi u umetničkom, naučnom, književnom delu, vršenju novinarskog ili javnog poziva, odbrani nekog opravdanog interesa ili prava, i pod uslovom da onaj ko je izlagao poruzi nije to činio u nameri da stranu državu omalovaži, ili je imao uverenje da su tvrdnje koje je iznosio istinite ili je imao povoda da poveruje da su one istinite.

U Udruženju tužilaca Srbije navode da je srpsko rešenje ove situacije dobro.

- Izjednačavanje povrede ugleda države sa povredom ugleda nekog funkcionera bilo bi nazadno, srednjevekovno shvatanje, po kome bi važila ona čuvena "Država, to sam ja" - kažu u Udruženju.

KRIVIČNI ZAKONIK ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016)

Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije

Član 175

(1) Ko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko javno izloži poruzi Organizaciju ujedinjenih nacija, Međunarodni crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čija je Srbija član.

Izvor: Vebsajt Blic, Lana Gedošević, 03.09.2017.
Naslov: Redakcija