Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Novi Zakon predviđa postepeno uvođenje kvota, kako bi se manje zastupljenom polu pružila mogućnost da učestvuju u donošenju odluka i više se uključi u politički i javni život zemlje


Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti dobio je široku podršku ne samo državnih institucija, već i nezavisnih udruženja, sindikata i nevladinih organizacija, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Nenad Ivanišević.

On je rekao da je zakon spreman i da bi uskoro trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima.

Ivanišević, koji je u Kabinetu potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović zadužen za rodnu ravnopravnost, je rekao da novi zakon predviđa, između ostalog, uključivanje ove materije u obrazovni sistem.

"Ako želimo da menjamo razmišljanja društva o rodnoj ravnopravnosti i stvaramo jednake mogućnosti za žene i muškarce, važno je da decu od malena učimo da poštuju jedni druge i da materija rodne ravnopravnosti bude uobičajena praksa u obrazovnom sistemu", rekao je Ivanišević.

On je podsetio da novi zakon predviđa postepeno uvođenje kvota, kako bi se manje zastupljenom polu pružila mogućnost da učestvuju u donošenju odluka i više se uključi u politički i javni život zemlje.

"Žena nema tamo gde se donose odluke. Naš cilj je da kroz uvođenje kvota, kao što je to bio slučaj i sa Zakonom o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 35/2000, 57/2003 - odluka USRS, 72/2003 - dr. zakon, 75/2003 - ispr. dr. zakona, 18/2004, 101/2005 - dr. zakon, 85/2005 - dr. zakon, 28/2011 - odluka US, 36/2011 i 104/2009 - dr. zakon), zahvaljujući kom danas u parlamentu imamo 35 odsto žena, pripadnice manje zastupljenog pola imaju mogućnost da aktivno doprinose kreiranju i sprovođenju odluka od važnosti i za njihove živote", istakao je Ivanišević.

On je dodao i da novi zakon predviđa novčane kazne za sve one koji krše odredbe zakona.

"Kažnjivo će biti i da poslodavac na razgovoru za posao postavlja pitanja lične prirode, poput toga da li žena planira porodicu i da li je udata. Mi se nadamo da do izricanja novčanih kazni neće doći i da će svi poštovati Zakon jer je on u interesu građanki i građana Srbije", zaključio je Ivanišević.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.09.2017.
Naslov: Redakcija