Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VODAMA: Ministarstvo za zaštitu životne sredine smatra nedopustivim da stranci kontrolišu izvorišta pijaće vode, bilo da je reč o prodaji ili davanju koncesija. Zakonom je propisano da se vodni resursi - dostupne količine vode u svim oblicima - tretiraju kao javno dobro koje je u vlasništvu Republike Srbije


Nedopustiva je bilo koja forma prepuštanja kontrole i upravljanja izvorištima pijaće vode strancima, bilo da je reč o prodaji ili davanju koncesija, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"Naša država je ta koja u svojim rukama mora da ima potpunu kontrolu i pravo upravljanja tim resursom koji je pitanje našeg opstanka. Ako država ne kontroliše izvorišta pijaće vode, onda ne kontroliše najvažniji nacionalni resurs", rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, Srbija nema neograničene količine pijaće vode i ne leži na prevelikom broju izvorišta i rezervi, pa je zato uveren da treba tražiti načine da naše izvore "vratimo kući".

Stručnjak iz oblasti vodoprivrede Ratko Bajčetić takođe smatra da nije dobro da našim izvorištima upravljaju stranci i da je Trivanov apel opravdan.

On kaže da, uprkos tvrdnjama da su vlasnici naših firmi za preradu vode kupili i sama izvorišta - Zakon o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 93/2012 i 101/2016) to pobija.

Prema Zakonu, vodni resursi - dostupne količine vode u svim oblicima - tretiraju kao javno dobro koje je u vlasništvu Republike Srbije, objasnio je Bajčetić.

On je izneo procene da se trećina domaćih izvorišta, najkvalitetnijih i najbogatijih, koristi za plasman na tržište, a da gotovo 80 odsto flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike koje su u rukama stranih kompanija.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.09.2017.
Naslov: Redakcija