Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG REBALANSA BUDŽETA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS DO 15. SEPTEMBRA 2014. GODINE: SMANJENJE PLATA I PENZIJA JEDAN OD ELEMENATA KOJI SE RAZMATRAJU


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je da će ključni elementi za rebalans ovogodišnjeg budžeta Srbije biti poznati najkasnije u ponedeljak, 8. septembra, dok će se predlog rebalansa naći pred poslanicima parlamenta do 15. septembra.

Vujović je nakon sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji istakao da izmene budžeta neće biti velike, ali će biti suštinske, i dodao da je smanjenje plata i penzija jedan od elemenata koji se razmatraju u okviru smanjenja budžetskih rashoda, koji su previsoki.

Ministar je ukazao na to da će mere obuhvatiti i smanjenje rashoda za kamate i administrativne usluge, ali i povećanje prihoda.

Takođe, kako je naveo, među njima će biti i smanjenje sive ekonomije, povećanje fiskalne discipline i naplate poreza, kao i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Cilj je da se do 2017. godine deficit budžeta sa sadašnjih između 310 i 320 milijardi dinara svede na održivi nivo od 120 milijardi dinara, odnosno da se smanjuje za po 60 do 65 milijardi na godišnjem nivou, objasnio je on.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.9.2014.