Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAVRšENA RASPRAVA O ZAKONU O VISOKOM OBRAZOVANJU


Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o izmenama zakona o visokom obrazovanju koje će, kako je obrazložio ministar prosvete Srđan Verbić, doprineti transparentom radu visokoškolskih institucija, uspostavljanju registra doktorskih disertacija i lakšem priznavanju stranih visokoškolskih diploma.

Parlament će rad nastaviti  na četiri zakona koji se odnose na rad državnih službenika.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je tokom rasprave da uspostavljanje registra doktorskih disertacija u tehničkom smislu nikada nije bio problem, već se ogledao u različitim motivacijama učesnika u obrazovnom sistemu da odgovorno pristupe ovom poslu.

"Zbog toga su sada utvrđeni rokovi da se registri uspostave na više nivoa, kako u visokoškolskim institucijama, tako i u ministarstvu koje bi trebalo da objedini sve baze podataka“, rekao je Verbić.

On je dodao da će radna grupa koja je radila na nacrtu izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju nastaviti da radi izrazivši nadu da će se potpuno novi zakon pojaviti do kraja 2015. godine.

Poslanica SPS Dijana Vukomanović rekla je novinarima da ta partija podržava predložene izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju samim tim što poseduje veliki stepen znanja i političkog iskustva u rukovođenju tim resorom.

Ukazujući da su poslanici danas imali konstruktivne predloge, ona je u ime SPS izrazila zadovoljstvo što će biti formiran repozitorijum doktorskih studija i što će istraživači biti integrisani u akademsku zajednicu koja će raditi sa doktorskim kandidatima.

U prethodnih nekoliko meseci videlo da država nema mehanizme da odgovori na spekulacije oko doktorskih disertacija i da je očigledno da se akreditacija u Srbiji ne radi na najbolji način.

Verbić je izjavio da je u prvih 100 dana vlade malobrojna prosvetna inspekcija imala više od hiljadu intervencija i da je u prethodnom periodu zatvoreno šest isturenih odeljenja.

Verbić je istakao da inspekcija radi svoj vrlo težak posao i da to ima efekta.

Oni su utvrdili za šest isturenih odeljenja da ne zadovoljavaju uslove, izgubili su dozvolu za rad, zatvoreni su, rekao je Verbić u parlamentu gde se raspravlja o predlogu izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju.

On je naveo i da u ovom trenutku ne postoje standardi za bilo koji master strukovni studijski program i to je nešto što će, kako je rekao, biti zadatak Saveta za visoko obrazovanje.

Ono što mi ne želimo je da zakon bude prepreka da ako neko napravi dobar program da se to i realizuje, rekao je Verbić.

Govoreći o master strukovnim studijama, koje su pojedini poslanici okarakterisail kao jedan od propusta u zakonu, Verbić je istakao da ne smatra da je reč o propustu.

Vidimo da tolike zemlje u okruženju i Evropi imaju master srutukovne studije. Potpuno nam je jasno da one kod nas nemaju odgovarajući kvalitet jer nemaju dobru vezu sa privredom. To nećemo promeniti tako što radimo nekakve izmene u zakonu već moraju da budu mnogo bolje povezane sa privredom, zaključio je on.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Srbije Momčilo Babić izjavio je danas da će nova cena izdavanja elektronske zdravstvene kartice biti 400 dinara, ali će ih 1,2 miliona najsiromašnijih građana dobiti dobiti besplatno.

"Narodna banka Srbije nas je obavestila da će 1,2 miliona odštampanih, a nepersonalizovani zdravstvenih kartica pokloniti građanima, odnosno svima onim kategorijama najsiromašnijih građana koji ostvaruju pravo zdravstvene zaštite po takozvanom članu 22", rekao je Babić na sednici Odbora za zdravlje i porodicu.

Odbor je razmatrao Predlog izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim odlaže do 31. decembra 2016.

"Ubeđen sam da će napredak koji je ostvaren u primeni elektronskog zdravstvenog recepta znatno podstaći sve građane da sebi obezbede ovu zdravstvenu karticu, kako bi izbegli nepotrebne odlaske kod lekara radi potpisivanja recepta", rekao je direktor RFZO Srbije.

Prema njegovim rečima, elektronski recept će biti "emitovan u eter svih apotekarskih ustanova", a biće napravljena personalizacija kartica za oko 7.000 izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite i oko 3.500 farmaceuta u svim apotekama koje su u ugovornim odnosima sa RFZO.

Kako je istakao, uvođenje elektronskih recepata i sistema koji uključuje elektronske kartice donosi uštede. Naveo je primer uštede Mostarsko-neretvanskog regiona BIH za nabavku lekova od 40 odsto.

"Ako bi se u Srbiji i za 30 odsto smanjili troškovi za lekove to bi značilo uštedu od neverovatnih 100 miliona evra", rekao je direktor RFZO.

Izvor: Tanjug