Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Ministarstvo prosvete demantuje da se zatvaraju seoske škole spajanjem odeljenja različitih razreda


Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je da su besmislene spekulacije koje su se pojavile u javnosti da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastoji da zatvori seoske škole spajanjem odeljenja različitih razreda.

Ružić je objasnio da Ministarstvo prosvete ne zatvara škole niti čini išta na štetu učenika i poručio da je prioritet Ministarstva uvek bio i biće - učenik.

On je naveo da spajanje učenika različitih razreda nije gašenje škole, kao što je to predstavljeno u javnosti, niti je novina u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Prema njegovim rečima, ovakav vid nastave primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima u školama sa malim brojem učenika od prvog do četvrtog razreda.

Takve škole su i danas i realnost i potreba. Upravo na predlog direktora, Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 129/2021), data im je mogućnost, a ne obaveza, da zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike različitih razreda i od petog do osmog razreda, ukazao je on.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da tendencija Ministarstva ovim novinama u Zakonu nije da škole ugasi, već da se omogući model nastave koji će za decu biti podsticajan i koji će im omogućiti socijalizaciju i timski rad koji su veoma važan segment obrazovanja i kvalitetnog razvoja učenika.

Ružić je napomenuo da i danas, postoje mesta u Srbiji u kojima školu pohađa samo šest učenika od prvog do osmog razreda, kao i da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika, a ne 350 kako se navodi u medijima.

On je rekao da razume i da pojedini izlaze u javnost radi političke promocije ili borbe za funkciju, ali šta god da je motiv, javnosti treba da se kaže istina i svi treba da budemo svesni činjenice da se decenijama unazad suočavamo sa belom kugom, da je ona karakteristična za male seoske sredine i da su se neke škole zatvorile same od sebe, jer nije bilo više učenika u tim mestima.

Važno je podvući da, kada je reč o matičnim školama, prošle godine nijedna nije zatvorena. Dešavalo se da je privremeno prestalo sa radom neko izdvojeno odeljenje škole jer u toj školskoj godini nije bilo učenika koji su stasali za upis u prvi razred, kao i učenika u bilo kom drugom razredu osnovne škole. Bilo je slučajeva i da su ponovo otvarane kada su stasale nove generacije ili je došlo do priliva stanovništva, ukazao je ministar prosvete.

Ružić je zaključio da je svaka aktivnost Ministarstva prosvete usmerena ka unapređenju i ostvarenju jednakog pristupa obrazovanja za sve učenike, kao i da se odluke o promeni u obrazovno-vaspitnom sistemu donose na bazi dijaloga, sagledavajući predloge zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja, koji se suočavaju sa određenim situacijama na terenu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 02.08.2022.
Naslov: Redakcija