Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U POJEDINIM PRIVATNIM LABORATORIJAMA SEROLOŠKI TESTOVI NA KORONAVIRUS SKUPLJI SU I DO ČETIRI PUTA NEGO U DRŽAVNIM


U pojedinim privatnim laboratorijama serološki testovi na koronavirus skuplji su i do četiri puta nego u državnim, pišu Večernje novosti.

Dozvolu za serološka ispitivanja na koronavirus dobilo je 27 privatnih laboratorija, rečeno je za taj list u Ministarstvu zdravlja.

Kada je u svim kovid ambulantama i zavodima za javno zdravlje od 1. jula omogućena ta vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara.

Serološko testiranje bilo je skuplje jedino u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji je naplaćuje 3.000 dinara i to opravdava činjenicom da primenjuje nešto drugačije testove nego ostale državne laboratorije.

Privatnici, međutim, samostalno određuju cenu serološkog testa, pišu Večernje novosti.

Tako je u jednoj od najvećih beogradskih privatnih zdravstvenih ustanova serološki test 3.900 dinara, a visoku cenu oni su objasnili time da rade antigensko testiranje.

U drugoj, takođe, velikoj beogradskoj privatnoj klinici serološki test je još skuplji i košta 4.500 dinara i oni rade test na oba antigena, na IgG koji pokazuje da li je osoba bila u kontaktu sa virusom i ima imunitet, i IgM antitela čije prisustvo u krvi ukazuje na aktivnu infekciju.

Izvor: N1, 04.08.2020.
Naslov: Redakcija