Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FEJSBUK U SRBIJI TESTIRA PROGRAM ZA PROVERU ČINJENICA: Vesti za koje se utvrdi da su lažne neće biti brisane, ali će njihova vidljivost, a samim tim i mogućnost daljeg deljenja biti smanjena


Širenje panike, lažne vesti o smrti slavnih ličnosti, teorije zavere ubuduće će biti sve manje prisutni na fejsbuk nalozima u Srbiji. Naime, ova globalna kompanija objavila je da upravo u našoj zemlji počinje primena novog „nezavisnog programa za proveru činjenica” koje se objavljuju i dele na ovoj mreži. Biće proveravani svi sumnjivi sadržaji, bez obzira na to ko ih objavljuje, pojedinci, veliki ili mali mediji. Međutim, vesti koje „fakt čekeri” (proverivači informacija) označe kao lažne neće biti proterane sa „Fejsbuka”. One će stajati niže u pregledu (newsfeed), što će smanjiti njihovu vidljivost i mogućnost deljenja, objašnjeno je na jučerašnjoj onlajn konferenciji koju je organizovao „Fejsbuk”, a kojoj je prisustvovala i „Politika”.

Iako mnogi smatraju da su društvene mreže postale oružje u borbi sa neistomišljenicima i da su sve više ideološki i politički obojene, predstavnici „Fejsbuka” su za naš list naglasili da novi način provere vesti nema veze sa politikom, niti sa američkim predsedničkim izborima.

Naš jedini cilj je borba protiv lažnih vesti. To je odgovornost koju shvatamo ozbiljno i zato konstantno radimo na tome kako da pomognemo da se zaustavi širenje dezinformacija na našoj platformi – poručila je Sofi Ajers, strateški menadžer za razvoj partnera kompanije „Fejsbuk”.

Projekat u Srbiji pokrenut je u saradnji sa organizacijom CRTA, koja je pokretač portala „Istinomer”, i agencijom Frans pres (AFP), a isti program pokrenut je u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. U toku je razvijanje projekta i u Hrvatskoj.

U „Fejsbuku” navode da su svi partneri sertifikovani putem nezavisne Međunarodne mreže za proveru činjenica. Regionalna direktorka AFP-a za Evropu Kristina Buhejgar izjavila je juče da se raduje ovoj saradnji i da pokretanje predstavništava u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji svedoči o važnoj ulozi ove medijske kuće.

Objašnjeno je i da će stranicama i domenima koji u kontinuitetu dele lažne vesti distribucija sadržaja biti smanjena, a biće im ukinuta i mogućnost za oglašavanje i monetizovanje sadržaja.

Takođe, lažne vesti će biti identifikovane na osnovu komentara korisnika ili prijavljivanja zajednici, a nakon toga će istinitost iznetih tvrdnji proveravati „fakt čekeri”.

To znači da ćemo, kada neki post bude označen kao lažan, na tu činjenicu upozoravati ljude koji ga vide ili koji pokušavaju da ga dele – objasnili su juče predstavnici „Fejsbuka”.

Svi korisnici ove društvene mreže, koji ne budu zadovoljni odlučivanjem o sudbini informacija koje budu delili, moći će da se žale direktno „fakt čekeru”.

Inače „Fejsbuk”, kako je juče rečeno, sarađuje sa više od 70 partnera za proveru činjenica na više od 70 jezika i ova mreža će i dalje biti širena.

Program provere činjenica je, kako kažu, u skladu sa „Fejsbukovim” trostrukim okvirom za poboljšanje kvaliteta i istinitosti sadržaja u pregledu vesti, koji predviđa uklanjanje naloga i sadržaja koji krše standarde ove zajednice ili politike oglašavanja, smanjivanje distribucije lažnih vesti i neistinitih sadržaja, poput senzacionalističkih naslova.

Predstavnici kompanija koje će otkrivati lažne vesti na „Fejsbuku” u Srbiji rekli su da većina njih godinama radi kao novinari i da dobro znaju prilike u zemlji i regionu, da im neće biti problem da prepoznaju lažne vesti i da delaju u skladu sa istinom. I zaista, to su načela kojih se svi mi moramo držati. Kako će to raditi „Fejsbuk” ostaje da vidimo.

Izvor: Politika, Jelena Popadić, 31.07.2020.
Naslov: Redakcija