Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Upravnici zgrada u obavezi da primaju pritužbe stanara 7 dana u nedelji, od 0 do 24 časa


Već duže vreme se najavljuje novi kućni red koji bi trebalo da stupi na snagu u srpskoj prestonici, a koji bi trebalo da donese promene kada je u pitanju vreme odmora i nivo dozvoljene buke. Kada i ako se to desi, upravnici zgrada će imati "pune ruke posla".

Bilo da se deca igraju loptom ili hodate u klompama, perete veš ili usisavate, ukoliko buka koja se pri tome stvara premašuje dozvoljenih 30 decibela, postoji mogućnost da vas prijavi neko od revnosnih komšija i da za to platite novčanu kaznu od čak nekoliko hiljada dinara.

Problem očekuje kako same stanare, tako i komunalne inspektore i komunalne policajce koji će, skoro je izvesno, biti zatrpani pritužbama sugrađama. Baš kao i - upravnike zgrada.

Naime, prema članu 53 Zakona o stanovanju i odrzavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), komšija ima pravo da prijavi nedozvoljenu buku profesionalnom upravniku koji dalje obaveštava nadležni organ o problemu. Isti član navodi da je upravnik u obavezi da prima prijave "kvarova ili drugih problema", između ostalog nepoštovanja kućnog reda i buke, svakog dana u sedmici u periodu od 0-24 sata!

Drugim rečima, ukoliko ste prošli kroz stan u klompama ili potpeticama usred noći, upravniku zgrade može zazvoniti telefon.

Najavljeni novi kućni red predviđa vreme za odmor, mir i tišinu radnim danima od 16 do 18 sati, vikendom od 14 do 18 sati i noću od 22 sata do sedam ujutru.

Ipak, ako vaše aktivnosti premašuju dozvoljenih 30 decibela, a primera radi, čak i razgovor uobičajenog tona iznosi oko 50, dok dečji plač dostiže i 120, možete biti prijavljeni i ako glasne aktivnosti nisu vršene u vreme koje je predviđeno za odmor.

Izvor: Vebsajt Blic, K.S., 02.08.2019.
Naslov: Redakcija