Zastava Bosne i Hercegovine

NAPLATA POREZA U PRVOJ POLOVINI GODINE 749 MILIJARDI DINARA: Najviše naplaćeno poreza na dohodak građana


Za pola godine najviše naplaćenog poreza na dohodak građana – 95,8 milijardi dinara, što je 15 procenata više u odnosu na isti period lane

Četvrtu godinu zaredom, naplata poreza značajno raste, a trend naplate primetan je kod svih najosnovnijih i najvažnijih javnih prihoda, pokazuju najnoviji podaci Poreske uprave.

Od početka godine, poreznici su naplatili ukupno 749 milijardi dinara poreskih prihoda, što je 5,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je ova naplata iznosila 709,9 milijardi dinara. Najveća naplata zabeležena je kod poreza na dohodak građana 95,8 milijardi dinara, što je 15 procenata više u odnosu na isti period prošle godine, potvrđeno je za „Politiku” iz Poreske uprave.

Istovremeno je naplaćena 76,1 milijarda dinara poreza na dobit, odnosno 12,2 odsto, više nego u istom periodu prošle godine, 78,6 milijardi dinara bruto domaćih akciza. U istom periodu 2018. godine naplata akciza iznosila je 96,7 milijardi dinara.

Poreznici su naplatili i 323,9 milijardi dinara doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, što predstavlja povećanje naplate u odnosu na isti period prošle godine od 8,7 procenata, dok je 165,4 milijarde dinara inkasirano po osnovu bruto domaćeg poreza na dodatu vrednost. U istom periodu 2018. godine naplata je iznosila 155,8 milijardi dinara, što predstavlja rast od 6,2 odsto.

U okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, koje sprovodi Poreska uprava, u prvih šest meseci tekuće godine izvršena je kontrola 107 benzinskih stanica.

Nepravilnosti su utvrđene u 37 objekata, a protiv odgovornih lica podnesene su prekršajne prijave. U 31 objektu izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti, objašnjavaju poreznici.

Najčešće utvrđene nepravilnosti su: neevidentiranje dela prometa, neizdavanje fiskalnog računa, neprijavljivanje angažovanih radnika, nepravilno i neažurno vođenje poslovnih knjiga kao i nepravilnosti koje se tiču popisa goriva, neproknjiženih manjkova ili nezaduženih viškova robe.

Izvor: Vebsajt Politika, J.P.-S. 03.08.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija