Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLICIJI: Novčane nagrade za pružanje informacija policiji retko se raspisuju i retko daju rezultate u Srbiji


Raspisivanje novčanih nagrada za pružanje informacija policiji koje bi dovele do rasvetljavanja zločina u Srbiji je vrlo retko. Dešava se samo kada je reč o nerešenim teškim krivičnim delima koja su posebno uznemirila javnost. Pomoć građana dragocena je za njihovo rešavanje, ali nagrada je poslednja mera koja se primenjuje. Policija često dostavlja medijima fotografije osoba za kojima se traga, kao i broj telefona za informacije, ali to ne podrazumeva nagrađivanje.

Beogradski advokat Božo Prelević kaže: „Funkcija nagrade je da ’podigne temperaturu’ onome koga traže i da pruži motiv nekome da ga prijavi. Uvek je novac nuđen za otkrivanje najtežih krivičnih dela kao što su teška ubistva”, i dodaje da se nakon raspisivanja novčane nagrade javlja veliki broj osoba.

„Zovu oni kojima se čini da su nešto videli, zatim osobe koje imaju manir proganjanja, a javljaju se i oni koji bi da uđu u neke dosijee – da se zna da su pružili pomoć policiji. Međutim, od sto njih koji pozovu, policija možda da upotrebi jednu korisnu informaciju”, zaključuje Božo Prelević.

Zakon o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 24/2018 i 87/2018) je ovo pitanje jasno definisao: ovakve nagrade se raspisuju u cilju otkrivanja i hapšenja osobe koja je učinilo krivično delo sa težom posledicom. Takođe, i u slučajevima potrage za nestalim osobama, kao i razrešavanja drugih slučajeva kada su takva obaveštenja neophodna.

Raspisivanje nagrade može se objaviti u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način.

Pravo na nagradu nema osoba koja je dala obaveštenje kojim policija već raspolaže ili ako se tom informacijom nije postigao cilj raspisivanja nagrade, kao ni policijski službenici i članovi njihovih porodica.

Način javnog raspisivanja nagrade propisuje ministar, navodi se u zakonu.

Kako saznajemo, novac se obezbeđuje se iz budžeta MUP-a. Ali, mogu da ga doniraju i građani i firme.

Prema raspoloživim podacima, u našoj praksi ponuda novca iz policije nikada nije dala rezultate, a mnoge nagrade ostale su neisplaćene. Takav je slučaj i sa nekadašnjim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem. On je 2001. ponudio 300.000 tadašnjih nemačkih maraka svakom ko pruži dokaze o počiniocima ili naručiocima za 22 nerešena ubistva, među kojima su bile i likvidacije Slavka Ćuruvije, Radovana Stojičića Badže i Momira Gavrilovića Gavre... Srbija je pre deset godina nudila po milion evra i za pomoć u pronalaženju Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Ali, nije se javila osoba koji bi ih „prodala” čak i za sedmocifrenu sumu u evrima.

Na portalu Evropola postoji stranica sa fotografijama i dosijeima najtraženijih begunaca od pravde u Evropi. Za informacije koje bi dovele do hapšenja nekih od njih ponuđene su novčane nagrade – za neke 5.000 a za neke 100.000 evra.

Izvor: Vebsajt Politika, autor Aleksandar Bogojević, 02.08.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija